Efter alla olyckor med epa-traktorer kan reglerna skärpas.
Efter alla olyckor med epa-traktorer kan reglerna skärpas. - Foto: Adam Ihse/SCANPIX/Fredrik Sandberg/TT

Skärpta regler för A-traktorer – så ser regeringens förslag ut

Antalet olyckor med epa-traktorer ökade med 50 procent under 2020.
Nu vill regeringen se över trafikreglerna – för att öka säkerheten för de populära fordonen.


A-traktorer, eller epa-trakorer som de också kallas, blir allt populärare. Förra året ökade antalet "epor" på svenska vägar med 27 procent, och idag finns fler än 36 000 fordon i Sverige. 

Men epa-traktorerna är också inblandade i många trafikolyckor – och under 2020 ökade de med 50 procent. Därför har regeringen bett Transportstyrelsen att se över om det krävs skärpta regler för eporna. 

Tomas Eneroth. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Se över hastighetsgränsen

Transportstyrelsen ska bland annat se över hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen, och om man kan göra det svårare att manipulera hastighetsspärren. 

– Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för att transportera sig har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt ser vi fler olyckor där A-traktorer är inblandade, inte minst under sommaren som gått. Därför sätter regeringen trafiksäkerheten i fokus när vi nu ser över regelverket för A-traktorer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2022.

Fakta: Epa-traktorer 

En epa-traktor är en bil som är ombyggd för att kunna dra andra fordon eller arbetsredskap och som har högsta konstruktiva hastighet på 30 km/h. 

En epa får köras av den som fyllt 15 år och innehar mopedkörkort/AM-körkort.

Källa: regeringen.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!