En lärare vid Högskolan i Halmstad kan ha dött till följd av den höga arbetsbelastningen.
En lärare vid Högskolan i Halmstad kan ha dött till följd av den höga arbetsbelastningen. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lärare kan ha dött av stress – jobbade 300 procent

En lärare vid Högskolan i Halmstad kan ha dött på grund av den höga arbetsbelastning han utsattes för. Det menar åtminstone två skyddsombud vid skolan som nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.


I en anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att två skyddsombud vid Högskolan i Halmstad misstänker att en lärare vid lärosätet avlidit till följd av stress och hög arbetsbelastning. 

Fanns flera varningstecken 

De två skyddsombuden pekar, enligt Kvällsposten, på en rad varningstecken som skolledningen borde ha uppmärksammat och agerat utifrån.

Bland annat ska läraren, under april och maj, ha haft en tjänsteplanering som omfattade 178 procent. Skyddsombuden uppger emellertid att han, under den sistnämnda månaden, kan ha haft en arbetsbelastning som uppgick till 300 procent.

Dessutom ska läraren, som tidigare genomgått operationer för ett hjärtproblem och som hade flera andra hälsoproblem, ha uttryckt att han inte mått bra och känt sig stressad till både kollegor och elever.

Riktar skarp kritik mot skolledningen

Flera månader innan skyddsombuden gjorde sin anmälan kontaktade de högskolechefen och den HR-ansvarige för att diskutera om ärendet. De upplevde dock att ledningens uppföljning var bristfällig. 

Enligt Kvällsposten kräver nu skyddsombuden att lärosätet ska undersöka huruvida dödsfallet kan ha varit relaterat till lärarens arbetssituation, och de förväntar sig ett svar senast den 5 november. Om de inte mottagit något svar innan den 8 november kommer att behöva stoppa allt arbete på skolan.

Kvällsposten ska ha sökt Högskolan i Halmstad, som inte velat ge någon kommentar då det gäller ett personalärende.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!