Brist på varor under Black Friday
Brist på varor under Black Friday. - Foto: Adam Ihse/TT & Henrik Montgomery/TT.

Tomma hyllor under Black Friday – här är varorna det är brist på

Årets Black Friday är här. Men till följd av pandemin och stoppet som skedde i Suezkanalen tidigare i år är det brist på vissa populära varor. Nyheter24 har pratat med en expert.


Den stora readagen är här – Black Friday 2021. Ett perfekt tillfälle att handla julklappar och saker till sig själv för billigare priser.

Men coronapandemin och blockeringen som skedde i Suezkanalen i mars pågår det just nu en leveranskris. 

Detta leder i sin tur till tomma hyllor under Black Friday-helgen och en risk att människor inte får tag på sakerna de är ute efter. 

Vilka saker är det brist på under Black Friday? 

Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner, har tittat närmare på vilka varor det är brist på just nu. I en intervju med Nyheter24 berättar hon vilka varor det handlar om, och varför det är brist på dem. 

– I över ett år har vi haft brist på halvledare, det vill säga det man skapar chip av. Det produceras i princip bara i Asien och har inte kunnat levereras på samma sätt på grund av covid, förklarar Galli och fortsätter: 

– Så det har blivit svindyrt och jättesvårt att få hit prylar rent globalt, vilket har lett till att butiker har fått svårt att få in produkter i lager – framförallt elektronik.  

Teknikprylar som det är brist på: 

  • Stationära datorer
  • NAS-servrar
  • Processorer
  • Grafikkort 

Brist på produkter till hemmet 

Galli förklarar vidare att leveranskrisen slår mot det mesta, då mycket produceras i just Asien. 

– Något som också såklart väger tungt är vilka grejer det är efterfrågan på, säger hon. 

Man har av denna anledning kunnat se att många produkter som har med hemmet att göra har "gått som smör" och därmed blivit brist på. Det handlar exempelvis om dörrar och trädgårdstillbehör. 

– Det har att göra med att vi är hemma så mycket, förklarar Galli. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!