Hästen Acce dog i samband med de omfattande fyrverkerierna i närheten av gården på Öland.
Hästen Acce dog i samband med de omfattande fyrverkerierna i närheten av gården på Öland. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT och Privat

Hästen Acce skrämdes av smällarna – dog: "Bara skrek"

På grund av omfattande fyrverkerier tvingades Bo Götesson, 60, spendera sin nyårskväll åt att lugna hästarna på gården på Öland. Men årets sista dag slutade ändå i sorg när den panikslagna hästen Acce plötsligt föll till marken och dog.
– Jag blev helt förtvivlad, säger Bo till Nyheter24.


Det var den 31 december, under nyårskvällen, som Bo Götesson, 60, upptäckte hur hans hästar på gården på Öland inte kunde stå still och verkade panikslagna av de fyrverkerier som skjutits i närheten sedan klockan 18.

– Då gick jag över och pratade med de som sköt och sa att de skulle lugna sig, för de kunde inte hålla på så hela kvällen, säger Bo till Nyheter24 och fortsätter:

– De lovade då att de skulle lugna sig.

Bo Götesson: "Han dör där och då"

Men fyrverkerierna fortsatte skjutas i timmar och vid midnatt eskalerade de höga smällarna, vilket resulterade i än mer panik bland hästarna och då i synnerhet för den 22 år gamla hästen Acce.

Hästen Acces liv gick inte att rädda. Foto: Privat

– Vid tolvslaget blev det för mycket. För kraftigt, för högt, för nära. Då sprang alla fyra hästarna upp till ena hörnet, vänder tillbaka mot mig och Acce kom med väldig fart. Han var panikslagen, berättar Bo och fortsätter: 

– Någon meter ifrån mig så trillar han ihop. Jag uppfattar det som att han snubblar i leran, men han kultar omkull några varv och dör där och då. Han rör sig inte.

"Blev helt förtvivlad"

Till en början trodde Bo att Acce fastnat i någon av remmarna på sitt täcke och att det var därför han inte reste sig upp, men så var inte fallet.

– Jag blev helt förtvivlad. Jag kastade mig fram och knådade bröstkorgen och bara skrek, men han var död. Två minuter efter midnatt ringde jag min sambo, då var han död. 

"Utan smällarna hade det inte hänt"

Huruvida det var fyrverkerierna och smällarna, vilka Bo uppskattar sköts drygt 150 meter bort, som orsakade Acces död är oklart eftersom ingen veterinärundersökning gjorts i efterhand. 

Att fyrverkerierna spelade en avgörande roll i det hela är Bo dock övertygad om.

Foto: Hasse Holmberg/TT

– Jag kan inte säga att fyrverkerierna var själva orsaken. Han kanske hade något blodkärl som brast eller bröt nacken i fallet, men det här var en utlösande faktor. Utan smällarna hade det inte hänt.

Vidare uppger Bo att han har förståelse för att man vill skjuta fyrverkerier på nyårsafton, men att han hoppas att kommunerna skärper sina rekommendationer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!