Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter utrikes- och försvarsutskottets gemensamma möte om det säkerhetspolitiska läget.
Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter utrikes- och försvarsutskottets gemensamma möte om det säkerhetspolitiska läget. - Foto: TT

Regeringen vill tala skärpt läge med oppositionen

"Vi kommer att följa upp diskussionerna om den säkerhetspolitiska utvecklingen med fördjupade samtal, inklusive i etablerade format", heter det i en skriftlig kommentar av statsminister Magdalena Andersson (S).


Oppositionen vill ha partiledaröverläggningar och att försvarsberedningen återinkallas, en åsikt senast framförd av Centerledaren Annie Lööf och Moderatledaren Ulf Kristersson. Bakgrunden är det ökade hotet från Ryssland mot Ukraina och kraven från Moskva, bland annat om att Sverige och Finland inte ska få samarbeta och öva med försvarsalliansen Nato.

Orolig tid

"I en orolig tid som denna krävs stabilitet och regeringen värnar dialogen med övriga partier i riksdagen", framhåller Andersson. Det kan handla om vad regeringen gjort och gör med anledning av läget.

Efter ett möte med riksdagens försvars- och utrikesutskott lyfter utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) fram det fortsatt mycket spända säkerhetspolitiska läget runt Sverige, i Östersjöområdet samt i och vid Ukraina.

— Det är en av de allvarligaste situationerna vi har haft på flera årtionden. Det är därför vi måste arbeta fullt ut både med att anpassa vår egen försvarsmakt, men också väldigt mycket med diplomatiska insatser, säger Ann Linde vid en pressträff.

— Ingen vill se en militär konfrontation någonstans, särskilt inte när det gäller Ukraina, där det faktiskt finns risk för någon form av militär attack. Det är det riktigt allvarliga just nu.

Kräver översyn

Ulf Kristersson och Annie Lööf har alltså krävt att försvarsberedningen, där riksdagens alla partier ingår, omedelbart bör återinkallas och ges i uppdrag att snabbt göra en översyn av det rådande försvars­beslutet.

Peter Hultqvist säger att regeringen är intresserad av att föra en dialog med partierna i riksdagen. Han ger inget svar på om det är aktuellt att kalla in försvarsberedningen.

— Vi får återkomma kring formerna för hur det ska se ut, säger Hultqvist.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, välkomnar att regeringen öppnar för samtal.

— Man måste ha en dialog, det är så man når samsyn. Givet det allvarliga läget är det eftersträvansvärt att vara överens om så mycket som det bara går, säger Wallmark och syftar på försvarets förutsättningar och resurser såväl som på säkerhetspolitiken.

Men diskussionen om Sveriges framtid i förhållande till Nato, den får nog tas vidare i ett eget spår.

Kulor och krut

Kristdemokraten Mikael Oscarsson och Sverigedemokraten Aron Emilsson vill att regeringen omedelbart ska be överbefälhavaren och Försvarsmakten om en rapport angående uppgifter om brist på ammunition och annat som kan påverka beredskapen.

Tidigare begärda underlag kan inte regeringen sitta och vänta på i det läge som uppstått, anser de båda.

— Underlag behövs nu, säger Oscarsson.

På en fråga på pressträffen om Sverige kan försvara sig säger Hultqvist:

— Det svenska försvaret är kapabelt att försvara Sverige och vi vidtar aktivt åtgärder för att värna svensk suveränitet och integritet och vi har också möjligheter till samverkan med andra länder.

"Ser med oro"

På tisdagskvällen kommenterar Magdalena Andersson det säkerhetspolitiska läget i Europa i sociala medier.

"Regeringen ser med stor oro på Rysslands alltmer konfrontativa retorik och de pågående militära aktiviteterna längs Ukrainas gräns. Självklart agerar också regeringen med anledning av det försämrade läget", skriver statsministern.

Vidare skriver Andersson att hon på onsdag ska hålla samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om det rådande läget.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!