Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Jessica Gow/TT och Claudio Bresciani/TT

Läkare anmäls – spred vaccinlögner: "200 piloter har dött"

"Väldigt många gravida kvinnor har fött döda barn på grund av covid-vaccin". Så sade en läkare i Göteborg till en gravid kvinna som uppsökte vård för en vaxpropp i örat. Nu anmäls läkaren till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).


I slutet av januari i år hade en kvinna bokat ett besök på en öron-näsa-halsmottagning i centrala Göteborg. 

Men i samband med att läkaren behandlade henne för en vaxpropp i örat gjorde han också en rad felaktiga påståenden om vaccinet mot covid-19.

”Döm om hennes förvåning och även min, när hon kommer hem och berättar att han berättat för henne hur farligt det är för gravida kvinnor att ta covid-vaccin och att väldigt många gravida kvinnor fött döda barn pga covid-vaccin, samt att 200 st piloter dött av vaccinet, skriver hennes sambo i en Ivo-anmälan som Nyheter24 tagit del av. 

"Foliehattsteorier och anti-vaccin-propaganda"

Utöver detta ska läkaren även ha gett kvinnan en lapp där han antecknat namn på personer som under coronapandemin blivit kända för att sprida desinformation om vaccinet. 

”Trodde på allvar inte att en svensk läkare med lång erfarenhet på fullaste allvar kan sitta och sprida sådana foliehattsteorier och anti-vaccin-propaganda”, skriver sambon som också beskriver hur hans partner "tagit mycket illa vid sig".

Kliniken: "Står inte alls bakom"

Läkaren ifråga, som tidigare fått anmärkningar gällande hans påståenden om vaccin, är inhyrd på kliniken och hans verksamhet har pausats i väntan på ett besked från Ivo.

”Vi står inte alls bakom negativa uttalanden om vaccinationer utan har under hela pandemin följt de riktlinjer och rekommendationer som angivits och uppmuntrat till ökad vaccinationstäckning”, skriver verksamhetschefen, enligt Expressen

IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!