1 av 3
- Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
SOS Alarm har meddelat att de ska se över stora delar av verksamheten.
2 av 3
SOS Alarm har meddelat att de ska se över stora delar av verksamheten. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Den 52-årige sköterskan under rättegångsförhandlingarna som inleddes på måndagen. Till höger försvarsadvokaten Björn Hurtig.
3 av 3
Den 52-årige sköterskan under rättegångsförhandlingarna som inleddes på måndagen. Till höger försvarsadvokaten Björn Hurtig. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

SOS Alarm-sköterskan frias efter Emils död

23-årige Emil Linnell dog efter att han inte fått någon ambulans skickad till sig. Men sjuksköterskan som tog emot samtalet frias.


Ett utdrag ur samtalet till SOS Alarm

Sköterskan: Ja, men du pratar utan problem och för mig så hör jag inte att du har några andningsproblem.

Emil Linnell: Jag ringer för att jag inte kan andas. Jag kan inte andas längre.

Sköterskan: Men du andas jättebra. Jag hör inte annat än att du andas.

Emil Linnell: Hjälp!

Sköterskan: Utan problem.

Emil Linnell: Snälla! Skicka en ambulans!

Hela samtalet finns här.

STOCKHOLM. Det var i våras som det uppdagades att 23-årige Emil Linnell avlidit på grund av en brusten mjälte efter att han nekats ambulans. Nu har tingsrätten beslutat att den åtalade sjuksköterskan frias.

Rätten konstaterar i domslutet att en ambulans borde ha skickats till Emil men att det inte gått att bevisa att han inte dött om hjälp kommit, något som varit en förutsättning för en fällande dom.

"Med hänsyn till Emil Linnells svåra och livshotande tillstånd samt det osäkra utredningsläget i fråga om hans överlevnadschanser finner tingsrätten sammantaget inte att det framstår som i hög grad sannolikt att döden skulle ha uteblivit om XX företagit den underlåtna handlingen och skickat ambulans vid samtalet som påbörjades kl. 05.57. Det är därför inte bevisat att XX orsakat Emil Linnells död. Åtalet ska därför ogillas", står det i domen.

Åklagaren yrkade på ett års fängelse för sköterskan men rätten valde i stället att gå på försvaradvokat Björn Hurtigs linje och fria den tilltalade.

Under rättegången gick åklagaren hårt åt sköterskan och blivit tillsagd av rättens ordförande flera gånger.

/
Dom
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!