"Holmiesarna" bär skjorta och dricker slurpies, precis som deras idol.
1 av 4
"Holmiesarna" bär skjorta och dricker slurpies, precis som deras idol.
De ritar av James Holmes.
2 av 4
De ritar av James Holmes.
Stämningen är närmast att betrakta som kärleksfull.
3 av 4
Stämningen är närmast att betrakta som kärleksfull.
Vissa har till och med skrivit brev till massmördaren.
4 av 4
Vissa har till och med skrivit brev till massmördaren.

Batmanmördarens fans - kallar sig "holmies"

Han sitter anklagad för mordet på 12 personer under premiärvisningen av nya Batman-filmen. Nu har han fått fans - genom det så kallade Bonnie och Clyde-syndromet.


Detta har hänt:
Det var vid premiären till den nya Batman-filmen "The Dark Knight Rises" natten till den 20 juli, som James Holmes, 24 gick in i biografsalongen i Aurora, Colorado, utklädd som "Jokern" med full skyddsutrustning, maskingevär och tårgas. Efter massakern stod det klart att 12 personer dog och 58 skadades, varav många allvarligt.
På Facebook har du sedan länge kunnat bli fan av allt du gillar, allt från fester hos Mange till lyktstolpar och/eller Mona Sahlin. Den inställningen till att gilla saker i kombination med känslan av ”allt finns på internet” har på sistone spritt sig till att gälla även mördare. Anders Behring Breivik har till exempel en hängiven skara beundrare som på olika sätt klistrar hans bild över allt de gillar, och till mördarna med hjältegloria sällar sig nu även bioskytten från Denver, James Holmes.

Hemsidan Buzzfeed har gjort en sammanställning av vad mördarfansen, som kallar sig själva holmies, har för sig. Bilderna visar tonåriga flickor med samma skjorta som Holmes arresterades i, drickandes en sorts slushie som Holmes gillade. Dessutom avbildas forum- och blogginlägg där det framgår att holmiesarna börjat skriva brev till 24-åringen som nu sitter fängslad i väntan på rättegång. ”Jag frågade honom om vilken dryck och smak han skulle vara om han reinkarnerades”, skriver en ung tjej och fortsätter ”Lite konstigt kanske, men strunt samma: det är kul, eller hur?” På bloggcommunityt Tumblr är taggen ”holmies” trendande, och kretsen har till och med fått en egen sång:



I en uppmärksammad artikel på nyhetssidan Gawker skriver Adrian Chen att antalet verkliga holmies förmodligen inte är större än en handfull, men att de är desto mer engagerade. Han förklarar trenden med att ju mer bisarra intresseområdena på internet blir, desto stoltare blir folk av att förklara sig som en del av just de fangrupperna - en sorts ond cirkel. I kommentarsfältet till artikeln skriver dock en person som hävdar sig vara holmie att Chen har fel, och att holmiesarna är betydligt fler än han säger. ”Det jag inte förstår är att så många måste klanka ner påoss holmies för att vi har en annan åsikt. Jag svär, många av oss har fåttmotta dödshot, våldtäkshot och allt däremellan”, skriver hon.

Den psykologiska termen för individer som är sexuellt attraherade av kriminella är, enligt The Inquisitr, hybristofili – också känt som Bonnie och Clyde-syndromet.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!