Nu ska sökträffarna som länkar till fildelningssajter flyttas ned i rankingen.
1 av 2
Nu ska sökträffarna som länkar till fildelningssajter flyttas ned i rankingen. - Foto: Virginia Mayo / AP / SCANPIX
Pirate Bay - en av sajterna som nu kan hamna längre ned.
2 av 2
Pirate Bay - en av sajterna som nu kan hamna längre ned. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Google tar strid mot fildelning

Nu får film- och skivindustrin hjälp av internetjätten. Google ska se till att fildelningssajter hamnar längre ned bland sökträffarna.


Hyllas av industrin

Beskedet har som väntat lett till jubel hos musikindustrin. Brittiska organisationen BPI:s chef Geoff Taylor menar att detta är vad konsumenterna vill ha.

– En överväldigande majoritet vill och förväntar sig att toppresultaten för underhållning ska vara lagliga tjänster. Vi ska titta noggrant på vilka effekter den här ändringen kommer att ha i praktiken, men vi välkomnar Googles besked och kommer att pressa andra sökmotorer att följa efter, säger han enligt The Telegraph.

INTERNET. Från och med nu blir det svårare att söka efter fildelningssajter på Google. Internetjätten ska nämligen se till att ha upphovsrättsbrott som en viktigare variabel när det kommer till hur högt upp bland träffarna en sida hamnar. Ju fler anmälningar desto längre ned i listan.

– Att vi gör detta nu är helt enkelt för att det tidigare inte varit möjligt att i stor utsträckning urskilja upphovsrättsskyddat material. Syftet med det är att konstant hjälpa våra användare att hitta högkvalitativa och pålitliga källor för innehållet, skriver Googles nordiska informationschef Emma Stjernlöf i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna.

Många är nu oroade för att detta ska utnyttjas av nöjesindustrin genom att anmäla sajter tills de hamnar så långt ned att de är svåra att hitta via sökmotorn. Brittiska The Telegraph beskriver till och med det hela som "en seger för musik- och filmindustrin". Googles teknikchef Amit Singhal säger till tidningen att de mottagit anmälningar mot 4,3 miljoner webbadresser för upphovsrättsbrott bara den senaste månaden.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!