Här är några versioner av "Ecce Homo"-tavlan. Klicka vidare för att se fler.
1 av 10
Här är några versioner av "Ecce Homo"-tavlan. Klicka vidare för att se fler.
undefined
2 av 10
undefined
undefined
3 av 10
undefined
undefined
4 av 10
undefined
undefined
5 av 10
undefined
6 av 10
Marilyn Monroe
7 av 10
Marilyn Monroe
Mona Lisa
8 av 10
Mona Lisa
Madonnan och barnet
9 av 10
Madonnan och barnet
Skriet
10 av 10
Skriet

Den förstörda jesustavlan fick nytt liv - på nätet

Den 120-åriga tavlan troddes vara förstörd efter att en kvinna velat restaurera den. Men nu är den älskad på nätet.


SPANIEN. Tavlan ”Ecce Homo”, målad av Elías Garcia Martínez (1858-1934), har i 120 år varit varit spanska Zaragoza-kyrkans stolthet. Den har emellertid inte varit internationellt känd förrän denna vecka, då den spanska kvinnan Cecilia Gimenez bestämde sig för att göra något åt det risiga skick den befann sig i. Hennes uppfräschning av tavlan blev dock inte uppskattad på det sättet hon kanske väntade sig – utan flög i stället världen runt som ”världens sämsta restaurering”. Samtidigt som tavlan cirkulerade i media gjorde den detsamma på nätet, men eftersom fingrarna där är minst lika klåfingriga som Gimenez förblev den inte i samma form.

Först ut att rapportera om saken förefaller bloggen Centro de Estudios Borjanos vara, redan den 7 augusti. Två veckor senare, den 21 augusti, skrev den spanska tidningen Heraldo om saken, då illustrerat med bloggens bilder. Sedan spred sig nyheten vidare i europeisk media, till exempel till El Pais. Först att rapportera om saken på engelska var Gawker, som sett bilden på Reddit - länkad till El Pais. Därifrån exploderade uppmärksamheten internationellt.

På det spanska forumet Foro Coches dök de första photoshoppningarna av tavlan upp, samma dag som den omskrevs i Heraldo, tätt följt av en mer kreativ tråd på forumet El Otro Lado. Många paralleller dras till en scen i långfilmen Bean, där Mr. Bean förstör den klassiska tavlan Whistler’s Mother. Man var också tidigt ute med en tjänst som lät en lägga in sitt eget porträtt i den förstörda ramen. En best of-samling av manipulationerna finns på nyhetssidan 20 Minutos. Även de engelskspråkiga sidorna Reddit och 4chan har varit aktiva i photoshoppandet, och i Sverige har en hel del varianter setts cirkulera på Facebook. Se Nyheter24:s favoriter i bildspelet ovan.

Den uppmärksammade konstnären Gimenez har sedermera i en intervju med spansk teve berättat att hon inte var färdig med tavlan – men frågan är om hon någonsin kommer bli det. En namnlista har nämligen startats på sidan Change.org för att den ska bevaras i nuvarande skick, och den har redan fått ihop över 11 000 röster. Det verkar som att "Ecce Homo" väckt betydligt mer känslor på en vecka i dess nya form, än på 120 år i dess gamla.

UPPDATERING: Efter att Daily Mail publicerat fler remix-varianter har vi återpublicerat dem även här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.