Så här såg domstol.se ut i måndags kväll
1 av 3
Så här såg domstol.se ut i måndags kväll
En skärmdump från en av Anonymous-anhängarna under pågående attack.
2 av 3
En skärmdump från en av Anonymous-anhängarna under pågående attack.
Med hjälp av isup.me har hackarna kunnat kontrollera om attackerna lyckats.
3 av 3
Med hjälp av isup.me har hackarna kunnat kontrollera om attackerna lyckats.

"Vi slåss för Julian till vårt sista andetag"

På måndagen och tisdagen attackerades flertalet svenska sidor av Anonymous. Nyheter24 har pratat med hackarna.


DDoS-attacker

DDoS (Distributed Denial of Service) är en sort attack mot ett datasystem i syfte att hindra normal användning av systemet. De vanligaste attacktyperna är överbelastningsangrepp, där systemet kommer att använda någon knapp resurs (nästan) enbart till att hantera data genererat genom attacken. Källa: Wikipedia

ANONYMOUS. Under det senaste dygnet har, som Nyheter24 tidigare rapporterat, flera svenska och brittiska officiella hemsidor blivit utsatta förDDoS-attacker av personer som identifierar sig som en del av Anonymous. DeNyheter24 har pratat med utgår från IRC-chattar och ett Facebook-event, därflera av attackerna samordnats. De säger sig ha initierat denna rundaav attacker, som fortfarande pågår under namnet Operation Free Assange, själva.

– Om han (Julian Assange, reds.anm) åker till Sverige innebär detatt han åker till USA, och det innebär i sin tur att han får tillbringa restenav sitt liv med att bli omänskligt behandlad. Att överge Julian är otänkbart.Anonymous kommer slåss för Julian till vårt sista andetag, säger säger en av deanonyma personerna bakom attackerna till Nyheter24.

På tisdagsförmiddagen attackerade gruppen en handfullhemsidor, däribland svenska BRÅ samt brittiska MI5 och MI6. På eftermiddagen samma dag var dock alla sidor tillgängliga. Sammanlagt har ett tjugotal hemsidorattackerats, varav sex svenska (regeringen.se, domstol.se, swedenabroad.com, sakerhetspolisen.se, polisen.se samt olika sidor under domänen mil.se), 12 brittiska och några amerikanska, enligt dokument Nyheter24 tagit del av. Måltavlorna har genomgående varit stora svenska, brittiska och i viss mån amerikanska hemsidor, för att visa missnöje med hur hanteringen av Julian Assange sett ut.

– DDoS-attacker är ett bra sätt att visa missnöje medideologier, idéer eller organisationer. Det är en sorts cyber-protester. Vivill inte sprida förstörelse eller åstadkomma läckor – det är en hackares vägatt gå. Vi är inte hackare, vi är Anonymous, säger en annan källa tillNyheter24.

Antropologen Gabriella Coleman är expert på Anonymous, och honhar följt de här attackerna med ena ögat. Till Nyheter24 säger hon att attackerna administrerats från IRC-chattar som traditionellt använts av Anonymous, men att de ur ett internationellt perspektivt varit ganska småskaliga.

– DDoS är accepterat som ett sätt att visa missnöje, det ärokontroversiellt i Anonymous. Sedan har hur lyckad attacken blir att göra medhur stort kontaktnät man har, och hur många botnets man kommer åt. Ungefär enav tio attacker får uppmärksamhet och blir lyckade.

Attacken har kritiserats av nätaktivisterna Telecomix föratt vara kontraproduktiva, något Coleman inte förvånas av.

– Telecomix vill framstå som den absoluta motsatsen tillAnonymous, och de är alltid emot användning av DDoS-attacker.  

Till TT sade Rikspolisstyrelsens IT-expert Anders Ahlqvist på tisdagen att han aldrig sett så många attacker samtidigt mot svenska mål. Och enligt de som Nyheter24 pratat med kommer de fortsätta med oförminskad styrka i minst några dagar till.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!