1 500 personer tar livet av sig varje år i Sverige.
1 500 personer tar livet av sig varje år i Sverige. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Här är sajten som ska förebygga självmord

Unga människor som tar livet av sig, ofta efter att ha skrivit om det online, blir tyvärr allt vanligare. Nu ska en ny sajt försöka hjälpa ungdomarna innan det är försent.


1 500 varje år

Varje år tar 1 500 personer livet av sig i Sverige. Bland män i åldrarna 15-44 år är det den vanligaste dödsorsaken.

INTERNET. Den 11 oktober 2010 tog en ung man livet av sig genom att hänga sig i en nätverkskabel och visa upp det via sin webbkamera. Han var ivrigt "påhejad" av medlemmar på olika forum på nätet. Det var startskottet för Självmordsupplysningen, en ny sajt skapad av föreningen Psykisk Hälsa, som ska hjälpa självmordsbenägna ungdomar. Nu är den lanserad och klar.

– När det här hände kände vi som arbetar på Psykisk Hälsa att det behövs en sajt som fungerar som en motvikt, säger föreningens generalsekreterare Carl von Essen till SVT.

"Självmord är tabu- och skambelagt"

Meningen med sajten är att unga personer ska kunna chatta med volontärer i sin egen ålder. Det handlar om att ha någon att prata med - sajten erbjuder inte professionell hjälp.

– Självmord är ett stort samhällsproblem och ett ämne som människor har svårt att prata om eftersom det är så tabu- och skambelagt. Så ett sätt att förebygga självmord är att våga prata om det. Vi vet att det är helande, säger Carl von Essen.

Självmordsupplysningens forum är öppet vardagar klockan 9-22. Mellan 19.00 och 22.00 är sajtens chatt öppen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!