Wikipedia-loggan
1 av 3
Wikipedia-loggan
Roger Bamkin
2 av 3
Roger Bamkin - Foto: Mike Peel
Max Klein
3 av 3
Max Klein - Foto: Sage Ross

Korruptionskandal skakar Wikipedia

Personer inom uppslagsverksjätten Wikipedia anklagas i dag för korruption. Bland annat ska landet Gibraltar ha gynnats otillbörligt.


Wikipedians in Residence

Både Max Klein och Roger Bamkin är Wikipedians in Residence, en roll som innebär att man bidrar till kunskapsutbyte mellan Wikipedia och utvalda myndigheter eller organisationer. I Sverige finns två Wikipedians in Residence, båda på Riksantikvarieämbetet.

WIKIPEDIA. Nyligen uppdagade intressekonflikter skakar i dag Wikipedia, efter att detframkommit att två personer missbrukat sina roller inomuppslagsverksjätten. Den ena, en Roger Bamkin, ska ha jobbat som PR-konsult förlandet Gibraltar vid sidan av sin roll inom Wikipedia, och utnyttjat det för att gelandet otillbörlig uppmärksamhet. I ett inlägg på en diskussionssida på Wikipedia försvarar han dock detta med att hans PR-arbete alltid varit känt av Wikipedia.

Den andra, en Max Klein, driver en sökmotoroptimeringsfirmaoch misstänks ha fått sina kunder omnämnda på Wikipedia GLAM-sektion(Galleries, Libraries, Archives and Museums). Detta i syfte att kunderna ska fåen högre rankning i Googles sökresultat. Det skriver Feber. Kleins företag har via sin blogg kommenterat anklagelserna, och fastslagit att de "aldrig någonsin gjort en ändring i Wikipedia som resultat av en intressekonflikt". Men de anser också att det principiellt inte är fel att på uppdrag från kunder uppdatera deras Wikipedia-sidor, så länge det sker transparent.

Wikipedias svenska presskontakt Johan Jönsson kallar detta kontroversiellt.

– Konsensus på Wikipedia säger att man skall undvika det, men det verkligt stora problemet för oss är de som inte är öppna med vad de gör, säger Jönsson till Nyheter24.

Svenska Wikipedia har enligt Jönsson lättare att fånga människor i intressekonflikter eftersom det är mindre.

– Det finns en kontroll i det att vi själva ser vad somligger på förstasidan. Folk läser och håller koll. Den svenska uppdateringstaktenär mycket lägre än den engelska, och vi är färre som använder uppslagsverket. Vihar helt enkelt bättre möjligheter att hålla koll på våra användare.

Hur förhindras den här sortens händelser generellt påsvenska Wikipedia?

– Folk har som hobby att gå igenom de senaste ändringarna,och det granskas nästan dygnet runt. Det är inte så att när någon gör enredigering så måste man vänta på att någon annan av en slump går in där, utanvi har en sida för senaste ändringar och det är mycket där kontrollen ligger. 

Wikipedias grundare, Jimmy Wales, har inte kommenterat fallet till några medier ännu men på en diskussionssida på uppslagsverket säger han att det är ”extremt olämpligt om någon, vem som helst, med koppling till Wikipedia tar betalt för att säkra gynnsamma placeringar”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.