Nyheter24

sön 20 april 2014

TIPSA OSS!
Creepshots upprör
7 bilder
 
 • reddit, Nakenbilder, creepshots, adrian chen

  En soppa av nakenbilder, fiendeskap och uthängningar

  Foto: Montage
 • adrian chen, Nakenbilder, reddit, creepshots

  Ett av Reddits underforum för smygtagna nakenbilder

  Foto: Skärmdump
 • Nakenbilder, reddit, adrian chen, creepshots

  Användare av underforumet hängdes ut på en Tumblr-blogg

  Foto: Skärmdump
 • creepshots, adrian chen, reddit, Nakenbilder

  Under hot om uthängning valde vissa prominenta användare att radera sina konton

  Foto: Skärmdump
 • reddit, Nakenbilder, creepshots, adrian chen

  En av de uthängda medlemmarna

  Foto: Skärmdump
 • reddit, Nakenbilder, adrian chen, creepshots

  Adrian Chen på Gawker tycker inte om Reddit

  Foto: Gawker
 • creepshots, adrian chen, reddit, Nakenbilder

  Inte Jezebel.com heller

  Foto: Skärmdump

Hur smygtagna nakenbilder ledde till fullskaligt nätkrig

En uppmärksammad nätsida där smygtagna nakenbilder delas har lett till fullskaligt nätkrig. Och det verkar inte lugna ner sig någon gång snart.

REDDIT. Den sociala länktipsningssidan Reddit uppmärksammas ofta för dess användares filantropi och förmåga att sätta saker på nätets agenda. Men det finns en baksida av myntet. Sidan är uppbyggt av tusentals subforum, som alla kan skapa, och några av dem är mer ljusskygga än andra. Som t.ex. de delar där smygtagna bilder på kvinnor läggs upp och delas.

I mitten av september, när paparazzibilder på hertiginnan Catherine av Cambrigde i ett ögonblick av relativ nakenhet började cirkulera i medier, sattes strålkastarljuset på en sysselsättning som på nätet alltså varit utbredd länge. Varför gör man så här?

Som andra har poängterat är det inte på grund av någon brist på bröstbilder på internet, utan det har i stället med en familjär kombination av begär och förnedring att göra. Det finns ett intresse inte bara för att se bröst, utan för att se alla bröst, och i den också en idé att kvinnokroppar är tillgängliga för alla att beundra och häckla,” skrev Kira CochraneGuardian och konstaterade att paparazzikulturen med smartphones och internet blivit folklig.

Creepshots

Creepshots heter ett av de subforum på Reddit som länge sysslat med det Catherines smygfotograferande betraktare gjorde, fast med vanliga civila kvinnor som mål och nätet som medel. Man försvarar sig därifrån med att fotograferande av medmänniskor på allmän plats inte är olagligt, och att kvinnorna som avbildats visste att den risken fanns. Och som Cochrane skriver ovan är just ovetskapen att kvinnorna fotograferas en av de viktigaste ingredienserna.

Om en person poserar för eller är medveten om att en bild tas slutar den vara en creepshot. En creepshot fångar den naturliga, råa sexigheten hos subjektet helt utan deras fåfänga försök att göra sig till för kameran. Det är essensen i ett creepshot, vad som gör dem värda att bry sig om och skälet till att detta subforum ens existerar,” beskrev en moderator fenomenet enligt WebProNews

Kritiken har haglat mot Creepshot, inte minst när en lärare i slutet av september enligt Fox News förlorade jobbet efter att ha bidragit med bilder, bland annat på sina minderåriga elever, till forumet. Även på hemmaplan motarbetas forumet. Underforumet Shit Reddit Says, mestadels befolkat av feminister och antirasister som aktivt motarbetar alla sorters minoritetsförtryck på Reddit, har initierat projektet Panda som går ut på att befria forumet från sexism och barnporr. Underforumen för smygtagna bilder är ett av projektets främsta måltavlor.

Adrian Chen och Gawker

Samtidigt har Reddit fiender också ute i media. Skribenten Adrian Chen på nyhetssidan Gawker har, med grund i olika personliga konflikter, länge kritiserat länktipsningssidan för allt mellan maktgalenskap och konspirationskättja. Minsta misstag från någon del av det enorma forumet, som enligt Daily Dot har 35 miljoner unika besökare i månaden, och Chen rapporterar om det. Jezebel, en feministisk systersida till Gawker, har samma koll på Reddit men med fokus på kvinnofientliga och rasistiska tendenser.

Under natten till torsdagen brakade så alla dessa olika delar av internet samman i ett jättekaos som ännu inte är helt utrett. Adrian Chen kontaktade användaren Violentacrez, som legat bakom och modererat flera av de kritiserade smygbildsunderforumen, och berättade att han tänkte gå ut med en större artikel där Violentacrez namngavs och pekades ut som snuskhummer. Av vad som i nuläget verkar som en slump inträffade detta ungefär samtidigt som en anonym grupp kontaktade moderatorn CreeperComforts, som har liknande bakgrund med fingrarna i många tveksamma syltburkar, och hotade gå ut med hans identitet om han inte omedelbart stängde ner Creepshots.

Vänligen försök inte förneka din identitet. Vi har massor av bevis som styrker att du är den vi tror du är. Städa upp den röra du ställt till med, ändra på ditt beteende och gå vidare med ditt liv,” skrev den anonyma avsändaren enligt en skärmdump publicerad på Reddit.

Predditors

De som låg bakom hotet mot CreeperComforts verkar inte ha legat på latsidan, för medan detta pågick på Reddit började en Tumblr-blogg cirkulera på Twitter. Den hette Predditors, en anspelning på det engelska ordet för jagande och köttätande djur, och innehöll information om en rad olika medlemmar av Creepshot, uthängda med namn och bild. Till Jezebel säger skaparen av Predditors att det är en rimlig hämnd.

– Reddits försvar av Creepshot är att deras handlingar är tekniskt lagliga, så då gör jag också något som är tekniskt lagligt men som resulterar i konsekvenser för Creepshots-medlemmarnas handlingar. De här jävlarna tror de kan komma undan med sitt beteende helskinnade, vilket är ett av skälen till varför sexuellt våld är så vanligt världen över.

Allt verkar ha gått som planerat för insatserna mot smygfotodiggarna. Både Violentacrez och CreepyComforts har raderat sina användare och på torsdagseftermiddagen var underforumet Creepshots borttagen och dess innehåll raderat. Men Tumblr-bloggen Predditors försvann också, varför är ännu okänt. Ingen vill dock kännas vid utpressningshotet mot CreepyComforts som ledde till Creepshots nedtagning, inte ens användarna av Shit Reddit Says.

Gawkerlänkar förbjuds

Adrian Chens jakt på Violentacrez har å sin sida lett till att flera stora underforum på Reddit totalförbjudit alla länkar till Gawker. I en tråd i politikforumet politics förklarar en moderator att hot om läckta identitetsuppgifter är oacceptabla på forumet.

Vi ställer upp gratis för att göra Reddit till en bättre plats för användarna, och borde inte behöva bli trakasserade och hotade för det (…) Reddit slår sig på bröstet för att ha ett underforum för allt, och oavsett hur mycket någon misstycker med vad en annan är intresserad av är det inget skäl att hota dem,” skrev moderatorn.

Adrian Chen svarade med att på Twitter hota alla Reddit-användare som faktiskt länkade till någon av hans artiklar med stämning.

https://twitter.com/AdrianChen/status/256244092974022657

På torsdagseftermiddagen dök ett antal nya underforum för postningar av smygtagna nakenbilder upp, och flera inlägg som uppenbarligen innehöll sparat material från Creepshots radades upp framför besökaren. Enligt moderatorn POTATO_IN_MY_ANUS har dessutom en av de medlemmar som hängdes ut i Jezebels bloggpost om Creepshots sedan publiceringen i går blivit attackerad och misshandlad. Och då har inte ens Adrian Chens omsusade text där Violentacrez ska hängas ut publicerats än.

reddit, adrian chen, creepshots, Nakenbilder


KOMMENTARER

3 bilder
 
 • Tolv minuter, Studie, Första dejten, Forskning

  En ny studie visar att du har tolv minuter på dig att imponera på en första dejt.

 • Tolv minuter, Forskning, Första dejten, Studie

  64 procent bryr sig mest om leendet.

 • Forskning, Första dejten, Studie, Tolv minuter

  Medan 58 procent lägger stor vikt vid huruvida dejten gör ögonkontakt och 25 procent bryr sig mycket om tonläget i rösten.

6

Tolv minuter in i dejten avgörs din framtid
19 bilder
 
 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber
 • Justin Bieber, Rihanna, Paparazzi

  Joe Jonas med Kate Moss på bröstet.

 • Rihanna, Justin Bieber, Paparazzi

  Tallulah Willis på Coachellafestivalen.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Tallulah Willis på Coachellafestivalen.

 • Justin Bieber, Rihanna, Paparazzi

  Alexander Skarsgård i Bajen-tröja på Coachellafestivalen.

 • Rihanna, Justin Bieber, Paparazzi

  Jessica Simpson är påsksnygg i gul klänning.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Proffsboxaren Floyd Mayweather äter ordentligt innan match.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Justin Bieber gjorde en spelning på Coachella.

 • Justin Bieber, Rihanna, Paparazzi

  Kim Kardashian och Kanye West shoppar i Paris.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Lindsay Lohan på Coachella.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Rihanna strålade på MTV Movie Awards.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Taylor Lautner med sitt namn på kepan.

 • Justin Bieber, Rihanna, Paparazzi

  Miranda Kerr med sonen Flynn.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Taylor Swift i New York.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Ellie Goulding i London.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Fearne Cotton utanför BBC Studios i London.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Prinsessan Victoria och lilla Estelle var på Skansen.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Emma Stone i Los Angeles.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Lily Allen gillar rosa Chanel.

0

Skarsgård, Estelle och Bieber – här är veckans paparazzi13 bilder
 
 • Finest, Li Åwall, Lista, Träning, Halsa, Kost, Mellanmål

  Li Åwall berättar om vad hon brukar äta mellan målen.

 • Halsa, Lista, Träning, Kost, Mellanmål, Li Åwall, Finest

  Äggröra med rökt kalkon och skivade tomater: 1 ägg, 4 äggvitor, 4 skivor rökt kalkon, 5 små tomater eller 1 stor tomat. Ät som den är eller servera med valfritt tillbehör som tex 1 st avokado och eller en näve cashewnötter. Gör så här: Skiva kalkon och tomat i små bitar. Häll i ägget, äggvitorna, kalkonbitarna och tomatbitarna i en stekpanna. Stek och rör om samtidigt tills äggröran börjar få färg.

 • Halsa, Träning, Lista, Kost, Li Åwall, Mellanmål, Finest

  Mums!

 • Li Åwall, Finest, Lista, Halsa, Kost, Träning, Mellanmål

  Kokta ägghalvor: 3 st ägg, Ekologiskt jordnöttsmör från Fitnessguru Gör så här: Koka äggen. Skala och dela äggen i två delar. Gröp ur äggulan. Ersätt äggulan med ekologiskt jordnötssmör från Fitnessguru.

 • Träning, Lista, Finest, Mellanmål, Li Åwall, Kost, Halsa

  Du kan även använda ost.

 • Träning, Mellanmål, Li Åwall, Kost, Finest, Halsa, Lista
 • Halsa, Li Åwall, Mellanmål, Kost, Lista, Träning, Finest

  Till omelett passar det även jättebra att lägga till lite kallrökt lax och avocado.

 • Halsa, Finest, Lista, Mellanmål, Li Åwall, Kost, Träning
 • Lista, Kost, Mellanmål, Halsa, Träning, Finest, Li Åwall

  Övernattengryn: 1 dl havregryn, 1 dl lätt naturell kvarg, 1 dl lättmjölk, 2-3 dl frysta eller färska blåbär, Topping (valfritt): 2 mtsk kokosflingor Ca 5-10 st valnötter/cashewnötter 1 mtsk Fitnessgurus ekologiska jordnötssmör eller mandelsmör. Gör så här: Blanda havregryn, kvarg och mjölk i en skål tills havregrynen börjar tjockna. Häll i lite blåbär i botten av ett glas. Häll i lite smet i glaset så det täcker blåbären. Fortsätt skikta blåbär och smet. Ställ in glaset i kylskåpet under natten så det får står och dra sig. Njut av den till frukost eller mellanmål, innan eller efter träning. Toppa med valfria ingredienser som tex kokosflingor, nötter, kanel, frukt, jordnötssmör.

 • Kost, Finest, Mellanmål, Lista, Halsa, Träning, Li Åwall
 • Lista, Halsa, Li Åwall, Finest, Mellanmål, Träning, Kost

  Tonfisk med röd pesto på riskaka. Gör så här: Blanda tonfisk och röd pesto i en skål. Servera på riskakor. Ser ut som kattmat och smakar som himmelen.

 • Halsa, Kost, Mellanmål, Finest, Li Åwall, Träning, Lista
 • Kost, Li Åwall, Halsa, Träning, Lista, Mellanmål, Finest

  Lätt naturell kvarg med skivad frukt eller bär i toppat med nötter: 250 g lätt naturell kvarg. Valfri frukt eller bär som tex: Äpple, banan, kiwi, blåbär eller hallon.. Nötter som tex: Naturella cashewnötter eller valnötter. Eventuellt lite kanel och/eller honung.

6

Träningsprofilen Li Åwalls 5 bästa mellanmålstips

21 bilder
 
 • påskare, Bildspel, Påsk

  Det bästa påskharebildspelet ni kommer att se.

 • Bildspel, påskare, Påsk

  Hm, aningens flörtig påskhare.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Skum blick.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Ond hare?

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Även hundarna ska ta ett kort med haren.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Nej, haren, du är INTE rolig.

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Robothare.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Ja, det här påskharehuvudet ser lite fail ut.

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Glad unge ovetandes om harens min.

 • Påsk, påskare, Bildspel

  Skrikande barn.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Ytterligare ett skrikande barn.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Chilla med haren.

 • Påsk, påskare, Bildspel

  Harens min har inte ändrats något speciellt.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Gubbe!

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Det här var ju ledsamt.

 • påskare, Påsk, Bildspel

  Haha, vem gapar mest?

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Också en ond hare.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Kram kram.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Jaha…?

 • Påsk, Bildspel, påskare

  – Kom hit så tar vi kort! – Nej!

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Julkatthare?

4

Här är de 20 läskigaste påskhararna – någonsin


 • Försvunnen, 23-årig, Kvinna, Svensk, London, Scotland Yard

  Sofie är försvunnen i London.

 • Försvunnen, Kvinna, London, 23-årig, Scotland Yard, Svensk

  Hon kom till London för fyra månader sedan.

 • Svensk, Försvunnen, London, Kvinna, 23-årig, Scotland Yard

  Brittiska Missing Peoples affisch för sökandet.

16

23-åriga Sofie – återfunnen i London


4 bilder
 
 • Dödsfall, Ståplats, Byggande, Palle Lundberg, Arena, Nya Olympia

  Kanske blir det bara sittplatser på Olympia i framtiden.

 • Byggande, Nya Olympia, Dödsfall, Arena, Ståplats, Palle Lundberg

  Efter dödsmisshandeln innan den allsvenska premiären har Helsingborg sett över sin säkerhet.

 • Nya Olympia, Ståplats, Arena, Byggande, Dödsfall, Palle Lundberg

  Supportrarna får bland annat skriva på ett kontrakt för att gå in på Olympia.

 • Dödsfall, Ståplats, Byggande, Arena, Palle Lundberg, Nya Olympia

  Men inget beslut har tagits än.

9

Efter dödsfallet: Nu kan Nya Olympia byggas utan ståplats

Byggandet av Nya Olympia drar ut på tiden i Helsingborg. Anledningen? Man diskuterar om man ska ta bort ståplats efter det tragiska dödsfallet i slutet av mars, skriver Helsingborgs Dagblad.