Nyheter24

tors 24 april 2014

TIPSA OSS!
Creepshots upprör
7 bilder
 
 • adrian chen, reddit, Nakenbilder, creepshots

  En soppa av nakenbilder, fiendeskap och uthängningar

  Foto: Montage
 • adrian chen, reddit, Nakenbilder, creepshots

  Ett av Reddits underforum för smygtagna nakenbilder

  Foto: Skärmdump
 • Nakenbilder, reddit, adrian chen, creepshots

  Användare av underforumet hängdes ut på en Tumblr-blogg

  Foto: Skärmdump
 • creepshots, adrian chen, reddit, Nakenbilder

  Under hot om uthängning valde vissa prominenta användare att radera sina konton

  Foto: Skärmdump
 • creepshots, adrian chen, reddit, Nakenbilder

  En av de uthängda medlemmarna

  Foto: Skärmdump
 • reddit, creepshots, adrian chen, Nakenbilder

  Adrian Chen på Gawker tycker inte om Reddit

  Foto: Gawker
 • Nakenbilder, adrian chen, reddit, creepshots

  Inte Jezebel.com heller

  Foto: Skärmdump

Hur smygtagna nakenbilder ledde till fullskaligt nätkrig

En uppmärksammad nätsida där smygtagna nakenbilder delas har lett till fullskaligt nätkrig. Och det verkar inte lugna ner sig någon gång snart.

REDDIT. Den sociala länktipsningssidan Reddit uppmärksammas ofta för dess användares filantropi och förmåga att sätta saker på nätets agenda. Men det finns en baksida av myntet. Sidan är uppbyggt av tusentals subforum, som alla kan skapa, och några av dem är mer ljusskygga än andra. Som t.ex. de delar där smygtagna bilder på kvinnor läggs upp och delas.

I mitten av september, när paparazzibilder på hertiginnan Catherine av Cambrigde i ett ögonblick av relativ nakenhet började cirkulera i medier, sattes strålkastarljuset på en sysselsättning som på nätet alltså varit utbredd länge. Varför gör man så här?

Som andra har poängterat är det inte på grund av någon brist på bröstbilder på internet, utan det har i stället med en familjär kombination av begär och förnedring att göra. Det finns ett intresse inte bara för att se bröst, utan för att se alla bröst, och i den också en idé att kvinnokroppar är tillgängliga för alla att beundra och häckla,” skrev Kira CochraneGuardian och konstaterade att paparazzikulturen med smartphones och internet blivit folklig.

Creepshots

Creepshots heter ett av de subforum på Reddit som länge sysslat med det Catherines smygfotograferande betraktare gjorde, fast med vanliga civila kvinnor som mål och nätet som medel. Man försvarar sig därifrån med att fotograferande av medmänniskor på allmän plats inte är olagligt, och att kvinnorna som avbildats visste att den risken fanns. Och som Cochrane skriver ovan är just ovetskapen att kvinnorna fotograferas en av de viktigaste ingredienserna.

Om en person poserar för eller är medveten om att en bild tas slutar den vara en creepshot. En creepshot fångar den naturliga, råa sexigheten hos subjektet helt utan deras fåfänga försök att göra sig till för kameran. Det är essensen i ett creepshot, vad som gör dem värda att bry sig om och skälet till att detta subforum ens existerar,” beskrev en moderator fenomenet enligt WebProNews

Kritiken har haglat mot Creepshot, inte minst när en lärare i slutet av september enligt Fox News förlorade jobbet efter att ha bidragit med bilder, bland annat på sina minderåriga elever, till forumet. Även på hemmaplan motarbetas forumet. Underforumet Shit Reddit Says, mestadels befolkat av feminister och antirasister som aktivt motarbetar alla sorters minoritetsförtryck på Reddit, har initierat projektet Panda som går ut på att befria forumet från sexism och barnporr. Underforumen för smygtagna bilder är ett av projektets främsta måltavlor.

Adrian Chen och Gawker

Samtidigt har Reddit fiender också ute i media. Skribenten Adrian Chen på nyhetssidan Gawker har, med grund i olika personliga konflikter, länge kritiserat länktipsningssidan för allt mellan maktgalenskap och konspirationskättja. Minsta misstag från någon del av det enorma forumet, som enligt Daily Dot har 35 miljoner unika besökare i månaden, och Chen rapporterar om det. Jezebel, en feministisk systersida till Gawker, har samma koll på Reddit men med fokus på kvinnofientliga och rasistiska tendenser.

Under natten till torsdagen brakade så alla dessa olika delar av internet samman i ett jättekaos som ännu inte är helt utrett. Adrian Chen kontaktade användaren Violentacrez, som legat bakom och modererat flera av de kritiserade smygbildsunderforumen, och berättade att han tänkte gå ut med en större artikel där Violentacrez namngavs och pekades ut som snuskhummer. Av vad som i nuläget verkar som en slump inträffade detta ungefär samtidigt som en anonym grupp kontaktade moderatorn CreeperComforts, som har liknande bakgrund med fingrarna i många tveksamma syltburkar, och hotade gå ut med hans identitet om han inte omedelbart stängde ner Creepshots.

Vänligen försök inte förneka din identitet. Vi har massor av bevis som styrker att du är den vi tror du är. Städa upp den röra du ställt till med, ändra på ditt beteende och gå vidare med ditt liv,” skrev den anonyma avsändaren enligt en skärmdump publicerad på Reddit.

Predditors

De som låg bakom hotet mot CreeperComforts verkar inte ha legat på latsidan, för medan detta pågick på Reddit började en Tumblr-blogg cirkulera på Twitter. Den hette Predditors, en anspelning på det engelska ordet för jagande och köttätande djur, och innehöll information om en rad olika medlemmar av Creepshot, uthängda med namn och bild. Till Jezebel säger skaparen av Predditors att det är en rimlig hämnd.

– Reddits försvar av Creepshot är att deras handlingar är tekniskt lagliga, så då gör jag också något som är tekniskt lagligt men som resulterar i konsekvenser för Creepshots-medlemmarnas handlingar. De här jävlarna tror de kan komma undan med sitt beteende helskinnade, vilket är ett av skälen till varför sexuellt våld är så vanligt världen över.

Allt verkar ha gått som planerat för insatserna mot smygfotodiggarna. Både Violentacrez och CreepyComforts har raderat sina användare och på torsdagseftermiddagen var underforumet Creepshots borttagen och dess innehåll raderat. Men Tumblr-bloggen Predditors försvann också, varför är ännu okänt. Ingen vill dock kännas vid utpressningshotet mot CreepyComforts som ledde till Creepshots nedtagning, inte ens användarna av Shit Reddit Says.

Gawkerlänkar förbjuds

Adrian Chens jakt på Violentacrez har å sin sida lett till att flera stora underforum på Reddit totalförbjudit alla länkar till Gawker. I en tråd i politikforumet politics förklarar en moderator att hot om läckta identitetsuppgifter är oacceptabla på forumet.

Vi ställer upp gratis för att göra Reddit till en bättre plats för användarna, och borde inte behöva bli trakasserade och hotade för det (…) Reddit slår sig på bröstet för att ha ett underforum för allt, och oavsett hur mycket någon misstycker med vad en annan är intresserad av är det inget skäl att hota dem,” skrev moderatorn.

Adrian Chen svarade med att på Twitter hota alla Reddit-användare som faktiskt länkade till någon av hans artiklar med stämning.

https://twitter.com/AdrianChen/status/256244092974022657

På torsdagseftermiddagen dök ett antal nya underforum för postningar av smygtagna nakenbilder upp, och flera inlägg som uppenbarligen innehöll sparat material från Creepshots radades upp framför besökaren. Enligt moderatorn POTATO_IN_MY_ANUS har dessutom en av de medlemmar som hängdes ut i Jezebels bloggpost om Creepshots sedan publiceringen i går blivit attackerad och misshandlad. Och då har inte ens Adrian Chens omsusade text där Violentacrez ska hängas ut publicerats än.

reddit, adrian chen, creepshots, Nakenbilder


KOMMENTARER

3 bilder
 
 • instagram, TransformationTuesday, Hashtag, Göra slut, Dumpad

  Det värsta sättet att göra slut på?

 • Dumpad, TransformationTuesday, Göra slut, instagram, Hashtag

  High school-eleven gjorde slut med en hashtag.

 • instagram, Göra slut, Hashtag, Dumpad, TransformationTuesday

  Här skryter han om hur många följare han fått.

0

Det värsta sättet att bli dumpad på – någonsin

Ni har kanske hört om någon som fått mejlet. Ni kanske har haft oturen att få sms:et. Men den här killens sätt att dumpa sin flickvän tar alla pris. Han gjorde slut via en hashtag.

3 bilder
 
 • Fridhemsplan, Guldrån, Kungsholmen, Polisen, Sköt

  Blodspår och skor som lämnats kvar efter skjutningen.

 • Fridhemsplan, Sköt, Guldrån, Polisen, Kungsholmen

  Polisen har spärrat av en korsning på Kungsholmen.

 • Sköt, Fridhemsplan, Guldrån, Kungsholmen, Polisen

  Enligt Aftonbladet ska personerna i bilen begått ett rån mot en guldbutik.

0

Polisen sköt mot bil – i centrala Stockholm


2 bilder
 
 • Prinsessor, Leonore, Kungahuset, Victoria, Kronprinsessan, Estelle

  "Puss på dig, min kusin".

 • Estelle, Kungahuset, Kronprinsessan, Victoria, Prinsessor, Leonore

  Estelle och Leonore träffades för första gången i mitten av april.

0

Här träffas prinsessorna Leonore och Estelle för första gången

Kungahusets två minsta prinsessor träffade varandra för första gången i april. Här är det första bilderna på Estelle och Leonore tillsammans.


3 bilder
 
 • Universitet, Linnéuniversitetet, Rasism, Högskolor, Svenskarnas parti

  Linnéuniversitet välkomnar Svenskarnas parti (SvP).

 • Högskolor, Rasism, Universitet, Svenskarnas parti, Linnéuniversitetet

  Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson.

 • Svenskarnas parti, Rasism, Universitet, Högskolor, Linnéuniversitetet

  Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval. I Grästorp valdes Daniel Höglund 2010 in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post.

16

Flera universitet kan välkomna nazistiska Svenskarnas parti


1 bild
 
0

Partydjuret, kattägaren, pratkvarnen - här är mardrömsgrannarna


3 bilder
 
 • Brandvarnare, Hyllas, Playstation, Insamling

  Hector, 9 år, köpte brandvarnare till grannarna för pengarna han skulle köpa ett PlayStation med.

 • Playstation, Brandvarnare, Insamling, Hyllas

  Här kommer de lokala brandmännen för att hjälpa till att installera brandvarnarna i folks bostäder

 • Brandvarnare, Playstation, Hyllas, Insamling

  Här monteras de på plats.

50

Pojke hade sparat till ett Playstation – köpte brandvarnare i stället4 bilder
 
 • Fred Fugen, Base jump, Dubai, Burj Khalifa, Extremsport, Förenade Arabemiraten, Världsrekord, Vince Reffet

  Hoppet är ett världsrekord för världens högsta base jump.

 • Fred Fugen, Base jump, Förenade Arabemiraten, Världsrekord, Extremsport, Dubai, Vince Reffet, Burj Khalifa

  Hoppet gjordes från Burj Khalifa, som med sina 828 meter är världens högsta byggnad.

 • Vince Reffet, Världsrekord, Burj Khalifa, Base jump, Dubai, Fred Fugen, Extremsport, Förenade Arabemiraten

  Hoppet gjordes av Fred Fugen och Vince Reffet.

 • Förenade Arabemiraten, Världsrekord, Dubai, Base jump, Vince Reffet, Fred Fugen, Burj Khalifa, Extremsport

  När fallskärmarna löstes ut kunde de landa säkert på marken.

0

Hoppar från världens högsta byggnad – slår nytt världsrekord

Om du är höjdrädd och får svindel av att bara titta på höga höjder kanske inte det här är något för dig. Är du däremot inte den lättskrämda typen kan du nu se något som få får vara med om i verkliga livet.

 • Gösta Arvedson, Folkpartiet, Riksdagskandidat, Frälsningsarmén

  Gösta fyller snart 89 år, men låter inte åldern hindra honom.

 • Riksdagskandidat, Frälsningsarmén, Gösta Arvedson, Folkpartiet

  Han har varit politiskt aktiv i större delen av sitt liv.

7

Gösta, 88 är Sveriges äldsta riksdagskandidat

Gösta är Sveriges äldsta riksdagskandidat. Han tycker att det är viktigt att vi människor är rädda om varandra och säger att han tänker fortsätta vara politiskt aktiv så länge han lever.5 bilder
 
 • Folkpartiet, TV4, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna, Väljarbarometer, Miljopartiet, Novus, vänsterpartiet

  Stora skillnader.

 • Novus, Väljarbarometer, Moderaterna, Sverigedemokraterna, TV4, vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljopartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna

  Miljöpartiet ökar.

 • Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljopartiet, Novus, Väljarbarometer, Kristdemokraterna, Centerpartiet, TV4, Moderaterna, vänsterpartiet, Sverigedemokraterna

  Och passerar Sverigedemokraterna.

 • Socialdemokraterna, TV4, vänsterpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Väljarbarometer, Novus, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljopartiet

  Statsminister Fredrik Reinfeldt har svårt att locka väljare för tillfället.

 • vänsterpartiet, Miljopartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, TV4, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Novus, Väljarbarometer

  Stefan Löfven och Socialdemokraterna tappar också en aning.

28

Rekordstor skillnad mellan blocken i ny undersökning


1 bild
 
 • Rasism, Debatt, Nazism, Emerentia Leifsdotter Lund

  Emerentia Leifsdotter Lund

41

"Om detta skulle vi berättat"


NHL
4 bilder
 
 • Glädje, Barn, Gåva, Detroit Red Wings, Skratt, ishockey, Jordin Tootoo, nhl, Hockeyklubba

  En pojke fick en hockeyklubba och brast ut i ett stort skratt.

 • Jordin Tootoo, Gåva, Barn, Detroit Red Wings, Hockeyklubba, Glädje, nhl, Skratt, ishockey

  Först får han en high five av Jordin Tootoo.

 • nhl, Hockeyklubba, Barn, Glädje, Skratt, Jordin Tootoo, Detroit Red Wings, ishockey, Gåva

  Tootoo stannar sedan upp och ger honom sin klubba.

 • Detroit Red Wings, Gåva, Glädje, Jordin Tootoo, Hockeyklubba, Barn, ishockey, nhl, Skratt

  Pojken blir jätteglad!

0

Pojke får hockeyklubba – och blir överlycklig

Att få sportutrustning som egentligen bara är menat för atleterna kan göra en jätteglad. Se bara på den här pojkens glädje när han fick en hockeyklubba av en NHL-spelare.

5 bilder
 
 • Twitter, Allure Magazine, Minnie Driver, People

  Poserar naken.

 • Minnie Driver, Twitter, Allure Magazine, People

  Efter en semester med sina barn spreds det snabbt paparazzibilder på Minnie.

 • Minnie Driver, Twitter, People, Allure Magazine

  Minnie fick då utstå elaka kommentarer och påhopp på Twitter. Hon valde tillslut att stänga ned sitt Twitterkonto.

 • People, Twitter, Allure Magazine, Minnie Driver

  Men nu ger hon tillbaka.

 • People, Allure Magazine, Twitter, Minnie Driver
3

Minnie Drivers sköna motattack till nätmobbarna5 bilder
 
 • Manu Ginobili, basket, NBA, Matt Bonner, Joe Barjas, Kawhi Leonard, Tim Duncan, Frisyr, Tony Parker, Mount Spursmore, Ansikten, San Antonio Spurs, USA, Michael Jordan

  Frisyren föreställer spelare i San Antonio Spurs.

 • Manu Ginobili, Michael Jordan, Tim Duncan, San Antonio Spurs, Tony Parker, Kawhi Leonard, USA, Joe Barjas, Ansikten, NBA, Frisyr, Mount Spursmore, basket, Matt Bonner

  Den kallas för Mount Spursmore.

 • Michael Jordan, Tim Duncan, NBA, basket, Matt Bonner, Frisyr, Manu Ginobili, Ansikten, San Antonio Spurs, Kawhi Leonard, Tony Parker, Mount Spursmore, Joe Barjas, USA

  Frisören Joe Barajas har även gjort en frisyr föreställande Michael Jordan.

 • USA, NBA, Michael Jordan, Frisyr, Joe Barjas, basket, San Antonio Spurs, Tony Parker, Mount Spursmore, Tim Duncan, Manu Ginobili, Ansikten, Matt Bonner, Kawhi Leonard

  Den här frisyren fick en elev avstängd från sin skola.

 • San Antonio Spurs, Kawhi Leonard, Matt Bonner, Manu Ginobili, NBA, Frisyr, Joe Barjas, basket, Michael Jordan, Tony Parker, USA, Tim Duncan, Ansikten, Mount Spursmore

  Originalet Mount Rushmore i USA.

0

Här förvandlas NBA-spelarna till Mount Rushmore – i en frisyr

Trots att man har kort hår kan man skapa kreativa frisyrer. Vad sägs om att få fram ansiktena på kända NBA-spelare i bakhuvudet?