Internetdagarna får hård kritik för brist på jämställdhet.
1 av 2
Internetdagarna får hård kritik för brist på jämställdhet. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Brit Stakstons blogginlägg ledde till stor diskussion, bland annat på Twitter.
2 av 2
Brit Stakstons blogginlägg ledde till stor diskussion, bland annat på Twitter. - Foto: Lena Dahlström

Var är nätbrudarna egentligen?

Mer än var fjärde programpunkt är 100 procent dominerad av män. Nu får en av Sveriges största branschevenemang hård kritik. Och frågan kvarstår: Var är nätbrudarna?


STOCKHOLM. Det är ett av Sveriges största evenemang när det kommer till det något svårdefinierade begreppet "internetbranschen". Men Internetdagarna i Stockholm har i dagarna fått kraftig kritik för att vara allt för mansdominerat.

Tio av de 39 programpunkterna består av paneler med bara manliga deltagare. Samtidigt håller arrangörerna ett seminarium under rubriken "Var är brudarna?". Ja, var är de - egentligen? En av de som blivit arg över Internetdagarnas upplägg är kommunikationskonsulten Johanna Ögren, som bland annat ligger bakom sajten bokhora.se.

– De är lata och går på sina vanliga kontakter. Det gäller ju inte bara kvinnor heller utan det är samma gamla vita, medelålders män som det alltid varit, säger hon till Nyheter24.

Är det svårare att vara tjej i den här "branschen" jämfört med i andra? Finns det en grabbig kultur?

– Egentligen tycker jag inte det. Många av de som är yngre har en annan syn.

Det var Brit Stakston, mediestrateg på JMW Kommunikation, som spred kritiken i ett mycket delat blogginlägg på måndagskvällen. Men svaren hon fick gjorde både henne och Ögren upprörda. Här är ett axplock:

– Jag kan inte förstå deras inställning. Det blir som att det är kvinnornas ansvar att se till att det inte är för lite kvinnor. Ska jag ställa min iPhone på alarm och ringa alla konferenser för att påminna och säga "glöm inte kvinnorna"? säger Johanna Ögren.

Väljer bort kvotering

Internetdagarna arrangeras i huvudsak av .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Enligt deras hemsida är det övergripande målet att skapa ett "internet för alla" - något Stakston i sitt blogginlägg frågar sig om de kan stå för.

– Min kritik mot henne handlade om att hon inte frågat hur vi jobbar och vad vi har för mål. Hon hade kunnat ställt frågan innan hon gick ut och kritiserade, säger Janne Elvelid, projektledare för Internetdagarna, till Nyheter24.

Han påpekar att evenemanget i år ser en ökning från 25 procent kvinnliga besökare till 33 procent, att 28 procent av talarna är kvinnor och likaså 43 procent av de som håller keynotes, däribland IT-minister Anna-Karin Hatt (C).

– På ett område är kritiken verkligen befogad. Vi har för många enkönade paneler där det helt saknas kvinnor. Det måste vi lägga ned krut på nästa år, säger Elvelid.

Det var dock aldrig aktuellt att använda sig av någon form av kvotering för att få det mer jämställt.

– Vi har valt att inte jobba med det. De som talar ska känna att de är inbjudna för att de är de bästa, inget annat, säger projektledaren.

/
.SE
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!