Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". Nu ska scenen återskapas i protest mot övervakning.
1 av 9
Tusentals Guy Fawkes-masker i filmen "V för Vendetta". Nu ska scenen återskapas i protest mot övervakning. - Foto: Stella Pictures
Vigilanten V försöker slå tillbaka mot regimen i serieböckerna och i filmen.
2 av 9
Vigilanten V försöker slå tillbaka mot regimen i serieböckerna och i filmen. - Foto: Stella Pictures
Huvudrollen spelas av Hugo Weaving - vars ansikte aldrig syns.
3 av 9
Huvudrollen spelas av Hugo Weaving - vars ansikte aldrig syns. - Foto: Stella Pictures
Historien utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd.
4 av 9
Historien utspelar sig i ett framtida Storbritannien som tagits över av ett fascistiskt parti - med övervakning och krig som följd. - Foto: Stella Pictures
5 av 9
- Foto: Stella Pictures
6 av 9
- Foto: Stella Pictures
Natalie Portman har den kvinnliga huvudrollen i filmen.
7 av 9
Natalie Portman har den kvinnliga huvudrollen i filmen. - Foto: Warner Bros Pictures / Stella Pictures
John Hurt spelar överkanslern Adam Sutler.
8 av 9
John Hurt spelar överkanslern Adam Sutler. - Foto: Warner Bros Pictures / Stella Pictures
Hur många V-kopior får vi se på Londons gator i kväll?
9 av 9
Hur många V-kopior får vi se på Londons gator i kväll? - Foto: Warner Bros Pictures / Stella Pictures

Anonymous ska återskapa den berömda filmscenen

I kväll ska hacktivisterna protestera mot övervakning. Då tar de på sig Guy Fawkes-maskerna och drar till parlamentet i London. 5 november har fått en helt ny betydelse för 2000-talets ungdomsgenerationer.


Dag fylld av attacker

Det är inte bara den planerade protesten i London som ska sätta färg på årets 5 november. Enligt flera Anonymouskopplade twitterkonton har sajter attackerats under dagen. Bland annat ska inloggningsuppgifter hos antivirusföretaget Symantec läckt liksom till betaltjänsten Paypal.

LONDON. Den 5 november 1605 försökte Guy Fawkes och tolv andra upprorsmakare spränga det engelska parlamentet i luften. De upptäcktes, greps, dömdes för högförräderi och avrättades. Folket uppmanades fira att kungen överlevde och man gjorde det genom att tända brasor. Det gör britterna på 5 november än i dag.

Men för en generation uppväxt med serier och internet har datumet kommit att få den motsatta innebörden. Man hyllar Fawkes försök att störta den dåvarande regimen som stod för övervakning och repression. Anledningen stavas, kort och gott - "V för Vendetta".

Ska återskapa den berömda scenen

Alan Moores serieböcker om vigilanten V som slåss mot makten i ett fascistiskt framtidsbritannien blev snabbt populära. Men när serierna blev film 2005 exploderade intresset, mycket tack vare huvudpersonens karaktäristiska Guy Fawkes-mask. Framför allt slutscenen, där tusentals personer med likadana masker bevittnar hur det brittiska parlamentet sprängs i luften, har fascinerat många.

Nu är det 2012. Det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous, som byggt hela sin estetik på Guy Fawkes-masker och serieromantik, uppmanar Londonborna att återskapa den berömda filmscenen.

"Internet - en enhet som aldrig ska kontrolleras"

Protesten går under namnet Operation Vendetta. Anledningen bakom är till stor del myndigheternas övervakning på internet.

"Erkänn internet som en oberoende och självstyrande enhet. En enhet som aldrig ska kontrolleras. Rätten för internetanvändare att skydda sina privatliv måste respekteras", står det i en uppmaning som lagts upp på Pastebin, med Anonymous som avsändare.

Frågan är hur många som kommer att dyka upp på Trafalgar Square i London på måndagskvällen och sedan gå mot parlamentsbyggnaden. Kanske inte lika många som i "V for Vendetta" men det räcker med en enkel sökning på Twitter för att se att det inte bara är hacktivister från de djupaste delarna av nätet som minns Guy Fawkes kuppförsök.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.