Annonsen där en kartongbit säljs för två miljoner kronor.
1 av 4
Annonsen där en kartongbit säljs för två miljoner kronor.
Kartongbiten själv.
2 av 4
Kartongbiten själv.
Julia McGills beskrivning av fördelarna med kartongbiten.
3 av 4
Julia McGills beskrivning av fördelarna med kartongbiten.
Julia McGill på Twitter.
4 av 4
Julia McGill på Twitter.

Till salu: kartongbit för två miljoner kronor

Du kanske är sugen på en iPhone 5. Men är du inte ännu mer sugen på en kartongbit som ser ut som en iPhone 5 men kostar två miljoner kronor?


Andra konstiga Ebay-kap
En kartongbit som ser lite ut som en iPhone 5 är inte det första konstiga att säljas på Ebay. 2005 sålde en kvinna rätten att döpa hennes fjärde barn för 15 500 dollar, ett tuggummi som Britney Spears spottat ut framför ett hotell i London gick för 263 dollar och i september 1995 gick en trasig laserpekare för 14 dollar i vad som blev Ebays första auktion någonsin. Källa: ABC Article Directory.

EBAY. Ni vet den där känslan av att alltid komma för sent till festen, att alltid upptäcka de riktigt bra erbjudanden först när de dragits tillbaka? Gör er redo att känna den känslan igen. Ebay har nämligen precis raderat en annons med årets förmodligen bästa deal: En begagnad kartongskiva som såg lite ut som en iPhone 5 - till det ytterst förmånliga priset av lite över två miljoner kronor.

– Ja, det är alltså en bit kartong, ganska brun och rektangulär. Jag skar ut den ur en insidan av en kartonglåda som innehållit en DVD-spelare. Som kartongbit betraktat är den ju ganska tråkig, men den blir mer spännande om man ger den en liten story, berättar säljaren Julia McGill för Nyheter24.

Fördelaktig kartongbit

I annonsen - som cache-sparats av Google - beskrev hon kartongskivan som begåvad med många fördelar. Bland annat listade hon att den saknade videokamera – ”om du vill se något är det bara att titta upp från kartongskivan och se det hända i full HD-upplösning och surroundljud” – och dessutom var befriad från batterikrångel, ”eftersom det är en kartongskiva”. Annonsen avslutades något lakoniskt med att den som bjöd på kartongen "lovade att betala pengar för skräp" och kunde inte förvänta sig att få pengarna tillbaka när den insett att "den slösat pengar på en bit kartong."

Pris: 200 000 pund

Kartongskivans många möjligheter lockade trots detta uppenbarligen spekulanter, för med åtta dagar kvar på budgivningstiden hade över 100 bud kommit in, och köpesumman hamnat på drygt 200 000 pund – mer än två miljoner svenska kronor. McGill berättar att initiativet kom sig av ett välgörenhetsprojekt hon deltog i, med målet att samla in pengar till samhällen i Kenya.

– Jag och en kompis funderade på sätt att samla pengar, så vi lade först upp en plastflaska med en kort historia på Ebay. Den såldes för 3 pund och 40 pence, och då tänkte vi att man ju kunde göra om det fast med en bit kartong. Inget hände på några dagar, tills Stephen Fry retweetade mig.

Uppmärksammad på Reddit

Inte bara skådespelaren Fry uppmärksammade klippet, utan en tråd på Reddit styrde massor av ögon åt annonsens håll. Buden började rasa in, och på sex timmar gick kartongbitens pris från en penny till över 200 000 pund. Men rätt som det var kom Ebay och stängde ner hela annonsen – eftersom den bröt mot reglerna för falsk marknadsföring på köp- och säljsidan genom att kalla en kartongskiva för iPhone 5. McGill har försökt lägga upp fler annonser, men de blir ideligen raderade.

– Den senaste annonsen tog de ner för att den "länkade till en extern sida". Jag antar att de gör som de vill, men det är lite fånigt. Originalannonsen togs ner för att den skulle vara missledande, men jag var faktiskt väldigt tydlig med att det var en kartongbit och inte en iPhone 5 jag sålde. De hade bara kunnat be mig ta bort det ordet, säger hon.

"Många har tackat oss"

En kampanj har under hashtaggen #bringbackcardboardiphone dragit igång på Twitter för att Ebay ska häva sin radering av McGills annonser, men ett antal personer har också valt att helt skippa mellansteget med kartongskivan och istället donera pengar till henne. Hon uppskattar stödet, säger hon, även om det känns tråkigt att Ebay snuvat välgörenheten på ett eventuellt miljonbelopp.

– Det är fantastiskt, för att inte tala om de 200 000 visningar vi fick på den ursprungliga annonsen. Massor av människor har tackat oss för en underbar historia, och jag tror de tycker det är fånigt att Ebay tar ner annonserna hela tiden, avslutar hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!