Bloggen Avpixlat har hyllats av Åkesson och har täta band till Sverigedemokraterna, bland annat genom att Kent Ekeroth upplåter ett bankgiro.
Bloggen Avpixlat har hyllats av Åkesson och har täta band till Sverigedemokraterna, bland annat genom att Kent Ekeroth upplåter ett bankgiro.

SD-hyllade bloggens rasistattack mot lucia

Bloggen Avpixlat publicerade ett grovt rasistiskt inlägg om SVT:s lucia. Samma blogg hyllas och länkas till av SD-företrädare - men nu tar flera avstånd.


Avpixlat

Avpixlat är en svensk blogg som grundades 2011. Bloggen har sammankopplats med Sverigedemokraterna och Kent Ekeroth som upplåtit sitt privata konto för donationer till Avpixlat.

STOCKHOLM. "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska". Så beskrev den rasistiska bloggen Avpixlat i ett inlägg om SVT:s luciafirande på torsdagen.

I texten beklagade sig den anonyma skribenten över "bisarra inslag" i firandet där en 14-årig flicka fått äran att vara lucia. Efter en stund plockades inlägget ned, men det hann skärmdumpas av bland andra sajten Inte rasist, men

Flera sverigedemokratiska företrädare, som annars brukar länka till Avpixlat och hylla bloggen, gick ut och tog avstånd från inlägget:

Dulnys inlägg retweetades av bland andra Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.

I slutet av november hängde Avpixlat ut en tjej som utnyttjades sexuellt av fyra killar. Detta genom att lägga upp ett helt ocensurerat videoklipp från händelsen.

Kinnunen kallade det då ett "fullständigt etiskt haveri" på Twitter. Samtidigt hävdade SD-ledningen att partiledaren Jimmie Åkesson felciterats i en lång intervju med Sydsvenskan där han hyllar Avpixlat.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mest nedåt på Asienbörser

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.

Port sprängd i flerbostadshus i Åkersberga

En explosion misstänks ha inträffat vid en port i ett fem våningar högt bostadshus i Åkersberga norr om Stockholm.

Enorm AI-superdator byggs i Danmark

Danmark får en av världens snabbaste superdatorer. Kraftmonstret är inriktat mot generativ AI som ska ta fram nya proteinbaserade läkemedel.

Japan höjer räntan efter 17 år

Den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år och lämnar minusräntan. Skälet är främst att löneökningar har tagit fart.