Piratpartiets Amelia Andersdotter får beröm för sitt arbete mot Acta-avtalet.
Piratpartiets Amelia Andersdotter får beröm för sitt arbete mot Acta-avtalet. - Foto: Pressbild

Hon utsågs till årets femte viktigaste nätaktivist

Piratpartiets EU-parlamentariker Amelia Andersdotter har blivit utsedd till årets femte viktigaste nätaktivist av The Daily Dot. "Det var en överraskning".


Amelia Andersdotter

Amelia Andersdotter, 25, är en svensk politiker för Piratpartiet som är ledamot i Europaparlamentet sedan den 1 december 2011. Hon är bosatt i Bryssel och driver främst frågor som berör informationspolitik. 

Motiveringen:
"None played a bigger part in convincing her colleagues of the agreement’s dangers than 25-year-old Amelia Andersdotter, the youngest member of the EU parliament. A Pirate Party member from Sweden, Andersdotter lobbied relentlessly against ACTA, which the EU, when finally called to vote after months of deliberation, overwhelmingly rejected."

Acta-avtalet

Acta-avtalet är ett internationellt handelsavtal för att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Genom avtalet blir lättare att motverka spridning av till exempel piratkopierade Louis Vuitton-väskor och olagligt kopierade låtar. Avtalet är till för att skydda immateriella rättigheter men ändrar inte vad som ingår i immaterialrätten.

En av de största nätfrågorna 2012 rörde Acta-avtalet som handlar om skydd mot piratkopiering och varumärkesförfalskning. 

Avtalets kanske största motståndare var Piratpartiets Amelia Andersdotter. Hon föreslog att ITRE-utskottet skulle avslå avtalet och det blev sedermera även de övriga utskottens linje. Till slut röstade även parlamentet ner förslaget

För sitt arbete i frågan har hon nu utsetts till den femte viktigaste nätaktivisten 2012 av den ansedda nättidningen The Daily Dot

– Det var en överraskning, men självklart kul. Det var två kompisar som skickade länken och det är alltid roligt att folk uppskattar det man gör, säger Andersdotter när Nyheter24 ringer upp.

I motiveringen nämns du som den person som spelade störst roll i arbetet med att rösta emot förslaget. Vad kände du när du läste det?

– Det var ändå väntat att det skulle vara den motiveringen. Att avtalet blev avslaget var nog ett mycket bättre resultat än vad någon hade vågat hoppats på. Att parlamentet gjorde det här ställningstagandet – det var stort. Det är första gången parlamentet använt sin möjlighet att säga nej och det är första gången protester på gator haft den formen av konkret påverkan på europeisk politik.

Vilka politiska frågor blir viktigast för dig 2013?

– En jättestor sak är de gemensamma dataskyddsreglerna på europeisk nivå. Att arbeta med hur vi bygger en informationsteknologisk infrastruktur där vi bevarar vår integritet, säkerhet och våra rättigheter som människor. 

Om du fick önska dig någonting till året som kommer, vad skulle det vara?

– Att EU-kommissionens förslag på nätverkssäkerhetsstrategi inte blir allt för katastrofalt. Jag vill inte att det blir en del av en säkerhetsteater. Alla politiker föredrar synliga framför osynliga åtgärder. Sedan verkar det inte spela någon roll om förslagen faktiskt skapar en högre säkerhet eller inte.

– Vi har inga gemensamma krav inom EU på att företag som hanterar stora mängder personlig information ska ha ordentlig datasäkerhet. Men man kan sätta folk i fängelse för att de har ett verktyg som kan utföra DDoS-attacker. Nätverkssäkerhetsstrategierna måste fokusera på att databaser ska vara säkra och inte finnas tillgängliga på internet. Det är onödigt att lägga stora resurser på att lösa DDoS-attacker som faktiskt inte är några problem och knappast gör någon skada över huvud taget.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.