Nyheter24

lör 19 april 2014

TIPSA OSS!
1 bild
 
 • Undergång, Internet, Mayakalendern

  Människor samlade framför Kukulkan-pyramiden i Chichén Itzá, Mexico, den 20:e december 2012.

  Foto: AP

De som blev besvikna

Den 21:a december kom och gick, utan undergång. Men hur många trodde egentligen att världen skulle gå under? Nyheter24 ser efter på nätet, och hittar förhoppningar om en bättre framtid.

Den 20 december 2012 gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut via sin informationskanal Krisinformation och meddelade att man inte ämnade förbereda sig inför den omfattande undergång jorden enligt rykten skulle drabbas av. Skälet var enkelt: de visste inte om mayaindiansernas kalender, vars mytomspunna slut inföll just den 21 december, hade rätt. Kommentatorn Chaan var frustrerad.

”Ni har ingen aning? Det kanske hade varit bättre om ni skrivit något allvarligt?”

Chaan var under de sista vibrerande timmarna innan undergångsdatumet inföll ganska ensam med att efterlysa en seriös vinkel på hotet. Inte för att det varit nedtystat. Statsmän och auktoriteter världen över uttalade sig, rädda turister vallfärdade såväl till ett berg i Serbien som en liten stad i Frankrike och rymdmyndigheten Nasa blandade sig i med en lugnande informationsfilm. Kort sagt gjorde mayakalendern exakt samma mediala succé som alla andra större domedagshot som i modern tid seglat upp.

De troende lyste med sin frånvaro

Ändå kände Chaan att ingen riktigt vågat diskutera saken på allvar. I efterhand kan man förstå honom. Samtidigt som vi hörde om flyende turister och mediterande nyandliga lyste nämligen de faktiskt troende, de maniskt övertygade om att jorden var på väg mot sin slutstation, med sin frånvaro dagarna innan den 21:a.

Till och med på det legendariska foliehattsforumet Above Top Secret, som tillfället till ära hade instiftat det nya underforumet 2012: Information & Conspiracies, var uppståndelsen måttlig. ”Den 20:e kommer jag köpa lite extra hundmat, några konservburkar med soppa och tonfisk och några pallar färskvatten. Förmodligen tanka fullt i bilen också. Men det är nog allt i förberedelseväg jag kommer göra,” skrev en lakonisk forumit.

En annan trodde inte att världen skulle gå under den 21:a, utan förklarade att "nollpunkten innebär en övergång från en era til en annan – från en animalisk människa till något nytt”. En tredje användare vidareutvecklar tankesättet: ”Samhället kan helt enkelt inte fortsätta på det här sättet. Det får inte fortsätta. Ett socialt och kulturellt sammanbrott är att vänta oavsett vad som händer”.

KungPungPat

Samma instälIning råkar vi på i den svenska motsvarigheten till Above Top Secret, nämligen Flashback-tråden om domedagen. Där härjade användaren KungPungPat, som då hade en konkret uppfattning av vad som skulle hända den 21:a. "Vi kommer in i mörka dammoln i rymden, och vi kommer antagligen uppleva någon sorts mystisk verklighet i tre dagar då folk tror de blivit blinda", fastslog han. Några dagar efter nyår är han betydligt mindre spekulativ.

– Jag trodde att 21 december kanske skulle öppna dörren till en högre dimension. Men samtidigt så visste jag att det inte var det som skulle hända, förklarar han. Påståendet om mörka dammoln förklarar han i efterhand med att han inte kände till vad mörk materia var då. Vad nu det är tänkt att förtydliga.

– Som jag förstår det nu så är det en processtid i sju år framöver där vissa människor, cirka 15% av mänskligheten, får en dörr öppnad för sig in till en högre dimension.

Några har anammat den förklaringsmodell som KungPungPat är en anhängare av. Att omtolka ett datum från att vara själva domedagen, till att vara inledningen på en process som ska sluta med domedagen, är ett vanligt sätt att undvika ett antiklimax. Men för KungPungPat verkar skälet till undergångsförhoppningarna inte vara dogmatism, utan faktisk övertygelse om att vi inte kan leva vidare som vi gör så värst länge.

– Människorna som tycker jag har fel anser nog inte att de behöver ändra sig själva, utan att det kommer en frälsare snart och räddar världen åt dem, förklarar han.

De panikslagna galningar som en road allmänhet och en klicksugen mediasfär med sardoniska leenden hade beskrivit lyste med sin frånvaro. I stället var det ett fundersamt – påtagligt flummigt och ospecifierat andligt, men ändå reflekterande – gäng samhällskritiker som höll vaka natten till den 21:a december. Trötthet över destruktiva mönster och ständigt återkommande humana sammanbrott utlöste en bred förhoppning om att förändring var på väg, till nästan vilket pris som helst. De hade blivit skrattade åt av världen, och vände sig istället till internet.

"Mayakalendern är nödvändig"

En av förgrundsgestalterna för denna rörelse är Carl Johan Calleman. Han har skrivit flera böcker om mayakalendern, och anser att den utgör ett viktigt instrument för att förstå vår samtid.

– Jag har vidgat perspektivet till evolution i vid bemärkelse, inklusive den mentala, och då är mayakalendern nödvändig. Det är den utan jämförelse säkraste källan vi har till att förstå utvecklingen i det förflutna och i viss mån också framtiden, säger 62-åringen som tror sig vara en av världens mest lästa svenska författare av facklitteratur.

– Vi genomgår nu ett skifte av mycket stora dimensioner, även om det i en yttre mening inte kommer att vara synbart. Mayakalendern beskriver de stora förutbestämda förändringarna in mänsklighetens inre, hävdar Calleman och fortsätter med att peka ut förra året som kulmen på denna utveckling.

– Men detta är ju i sin tur bara en ny början, där människor utvecklas i en ny riktning.

En förändring kommer ske, anser han. Den måste ske, säger andra. Det är oklart hur, det är oklart vad vi går mot, och det är oklart vad som vore ett bättre alternativ. Men det mesta måste förändras.

"Vad var det vi sa?"

Några veckor har passerat sedan den 21:a december kom och gick. Above Top Secrets särskilda avdelning för diskussioner om datumet har fyllts av hånfulla ”vad var det vi sa”-trådar, och många av de som förut missionerade för uppslutning kring undergången har spårlöst försvunnit. Flashbacktråden om undergången har övergått till att handla om huruvida vegetarianism är den enda moraliskt riktiga livsstilen.

KungPungPat är fortfarande där. Upprört försvarar han sig mot någon som kallat honom extremist och idiot: ”Ni trodde kusten var klar att fortsätta att vara ett problem för Moder Jord genom er ignorans. Men med handen på hjärtat så bryr jag mig inte om er, eftersom ni aldrig kommer ändra om er livsstil utefter vad som är bäst för planeten, naturen, djur och människor…”

Allt hopp står för KungPungPat till de sju kommande åren, då allt ska förändras och de 85 % av mänskligheten som inte bryr sig rensas ut. Men hur skulle det kännas om även de förhoppningarna grusades och ingenting hände?

– Jag vill helst inte stanna kvar på en planet som tagit emot cirka 2000 atombombsprängningar och som kommer vara radioaktiv i 55 000 år framöver. Så visst vore det hemskt om ingenting hände. För då skulle vi alla vara kvar på en radioaktiv planet där naturen har förstörts i jakten på pengar.

Mayakalendern, Internet, Undergång


KOMMENTARER


21 bilder
 
 • Påsk, påskare, Bildspel

  Det bästa påskharebildspelet ni kommer att se.

 • påskare, Påsk, Bildspel

  Hm, aningens flörtig påskhare.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Skum blick.

 • påskare, Påsk, Bildspel

  Ond hare?

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Även hundarna ska ta ett kort med haren.

 • Bildspel, påskare, Påsk

  Nej, haren, du är INTE rolig.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Robothare.

 • Påsk, påskare, Bildspel

  Ja, det här påskharehuvudet ser lite fail ut.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Glad unge ovetandes om harens min.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Skrikande barn.

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Ytterligare ett skrikande barn.

 • Påsk, påskare, Bildspel

  Chilla med haren.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Harens min har inte ändrats något speciellt.

 • påskare, Påsk, Bildspel

  Gubbe!

 • Bildspel, Påsk, påskare

  Det här var ju ledsamt.

 • Påsk, Bildspel, påskare

  Haha, vem gapar mest?

 • Påsk, påskare, Bildspel

  Också en ond hare.

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Kram kram.

 • påskare, Bildspel, Påsk

  Jaha…?

 • Påsk, påskare, Bildspel

  – Kom hit så tar vi kort! – Nej!

 • Bildspel, påskare, Påsk

  Julkatthare?

3

Här är de 20 läskigaste påskhararna – någonsin4 bilder
 
 • Palle Lundberg, Arena, Nya Olympia, Ståplats, Byggande, Dödsfall

  Kanske blir det bara sittplatser på Olympia i framtiden.

 • Arena, Dödsfall, Nya Olympia, Palle Lundberg, Byggande, Ståplats

  Efter dödsmisshandeln innan den allsvenska premiären har Helsingborg sett över sin säkerhet.

 • Nya Olympia, Ståplats, Byggande, Palle Lundberg, Arena, Dödsfall

  Supportrarna får bland annat skriva på ett kontrakt för att gå in på Olympia.

 • Ståplats, Dödsfall, Palle Lundberg, Arena, Byggande, Nya Olympia

  Men inget beslut har tagits än.

9

Efter dödsfallet: Nu kan Nya Olympia byggas utan ståplats

Byggandet av Nya Olympia drar ut på tiden i Helsingborg. Anledningen? Man diskuterar om man ska ta bort ståplats efter det tragiska dödsfallet i slutet av mars, skriver Helsingborgs Dagblad.


AJ
6 bilder
 
 • Anaheim Ducks, Tyler Seguin, Dallas Stars, Ansikte, Puck, Skräckskada, Slutspel, nhl, Ryan Getzlaf

  Aj aj aj.

 • Slutspel, Puck, Dallas Stars, Tyler Seguin, Ansikte, Anaheim Ducks, Skräckskada, Ryan Getzlaf, nhl

  Tyler Seguin slog till.

 • Ryan Getzlaf, Tyler Seguin, Anaheim Ducks, Skräckskada, Ansikte, nhl, Puck, Slutspel, Dallas Stars

  Pucken sökte sig rakt upp i ansiktet på Ryan Getzlaf.

 • Skräckskada, Puck, nhl, Anaheim Ducks, Tyler Seguin, Ryan Getzlaf, Dallas Stars, Ansikte, Slutspel

  Som föll till isen.

 • Tyler Seguin, Anaheim Ducks, nhl, Skräckskada, Slutspel, Ansikte, Ryan Getzlaf, Puck, Dallas Stars

  Och fick ledas ut.

 • Dallas Stars, Skräckskada, nhl, Ryan Getzlaf, Puck, Ansikte, Tyler Seguin, Slutspel, Anaheim Ducks

  Så här ser man ut dagen efter man har fått en puck i nyllet.

0

Så ser man ut – efter att ha fått en puck i plytet

Märkligt nog – galler någon (?) – tillhör det hockeyn att få puckar i ansiktet då och då. Det fick superstjärnan Ryan Getzlaf i NHL-slutspelet – och nu kan hela världen se hans något deformerade ansikte.

4 bilder
 
 • Big Mac, Marseille, Paris Saint Germain, Whopper, Vikthån, André-Pierre Gignac

  André-Pierre Gignac är inte helt nöjd över Burger Kings kampanj.

 • Paris Saint Germain, André-Pierre Gignac, Vikthån, Marseille, Big Mac, Whopper

  Nu vill ha han skadestånd.

 • Big Mac, Paris Saint Germain, Marseille, André-Pierre Gignac, Whopper, Vikthån

  Annonsen.

 • Marseille, Vikthån, Paris Saint Germain, André-Pierre Gignac, Whopper, Big Mac

  Ronaldo kallades för "El Gordo", alltså "tjockisen", mot slutet av sin karriär i Real Madrid.

4

Fotbollsstjärnan har tröttnat på vikthånen – anmäler Burger King

Marseilles anfallsstjärna André-Pierre Gignac har hånats för sin storlek och vikt av motståndarfansen. Det utnyttjade Burger King som marknadsföring – något som 28-åringen inte ser mer blida ögon på, enligt franska La Provence.

5 bilder
 
 • Teknik, Forskning, Hand-scanning, Lund

  Skippa kortet nu räcker det att betala med handen.

 • Hand-scanning, Lund, Forskning, Teknik

  idén grundlades när ingenjörsstudenten Fredrik Leifland själv stod i kön till matkassan. Nu har det nya betalningssystemet fått internationell uppmärksamhet.

 • Forskning, Teknik, Lund, Hand-scanning

  Handscaning-terminaler finns i 15 butiker och restauranger i Lund.

 • Teknik, Forskning, Lund, Hand-scanning

  Genom att slå in de fyra sista siffrorna i ditt telefonnummer och föra handen över scannern är köpet gjort.

 • Lund, Teknik, Forskning, Hand-scanning

  Det här kommer bli en allt mer sällsam syn om det nya betalningssystemet slår igenom stort, vilket Leifland och hans studentkamrater hoppas på.

125

Svenskar har uppfunnit ett nytt sätt att betala – med bara händerna

Är du trött på att hålla på och fiffla med bankkortet i mataffären? Åk då till Lund. Enda platsen i världen där du kan betala med en enkel handscanning.

2 bilder
 
 • Falun Våldtäkt mot barn, Kondylom, Frias, Hovrätten, Sexköp

  Mannen dömdes först men frias nu.

 • Frias, Kondylom, Hovrätten, Sexköp, Falun Våldtäkt mot barn

  Svea hovrätt friar mannen för att bevisningen inte anses hålla.

63

Dömdes för våldtäkt av tolvårig pojke – frias av hovrätten

I tingsrätten dömdes mannen för att brutalt ha våldtagit en tolvårig pojke och smittat denne med kondylom. Nu frias han dock av hovrätten – trots att de anser att pojkens berättelse är "trovärdig".


5 bilder
 
 • Alexander Milosevic, Pyroteknik, Tele2 arena, Johan Segui, Jonas Eriksson, Nabil Bahoui, Bengaler, Fotboll, Allsvenskan, Djurgarden, Stockholmsderby, Supportrar, AIK, Derby, Erton Fejzullahu

  Djurgårdssupportrar tände bengaler under matchen.

 • Alexander Milosevic, Jonas Eriksson, Tele2 arena, Fotboll, Allsvenskan, Djurgarden, Stockholmsderby, Bengaler, Erton Fejzullahu, AIK, Derby, Nabil Bahoui, Pyroteknik, Johan Segui, Supportrar

  Det gjorde även AIK-supportrar.

 • Fotboll, Tele2 arena, Alexander Milosevic, AIK, Johan Segui, Erton Fejzullahu, Supportrar, Stockholmsderby, Pyroteknik, Djurgarden, Derby, Bengaler, Jonas Eriksson, Allsvenskan, Nabil Bahoui

  Pyrotekniken skapade en rökig atmosfär på Tele2 Arena.

 • Allsvenskan, Pyroteknik, AIK, Erton Fejzullahu, Jonas Eriksson, Alexander Milosevic, Tele2 arena, Nabil Bahoui, Derby, Fotboll, Stockholmsderby, Johan Segui, Bengaler, Supportrar, Djurgarden

  AIK-klackens tifo inför avspark.

 • Nabil Bahoui, Derby, Johan Segui, AIK, Erton Fejzullahu, Pyroteknik, Jonas Eriksson, Supportrar, Djurgarden, Allsvenskan, Fotboll, Alexander Milosevic, Bengaler, Tele2 arena, Stockholmsderby

  Djurgårdsklackens tifo inför matchen.

142

Bengaler, ja tack – tycker spelarna

Åsikterna om bengalernas vara och icke vara på svenska läktare går i sär. Men spelare i både Djurgården och AIK visade tydligt att de var för bengaler efter derbyt – som var en av de bengalrikaste matcherna på många år.

21 bilder
 
 • instagram, Twitter, Miley Cyrus

  Katie jobbar på brännan.

 • instagram, Miley Cyrus, Twitter

  Katie Price gosar med sin dotter.

 • Twitter, Miley Cyrus, instagram

  Katie Price är på semester på Cape Verde och bjöd sina följare på den här bilden.

 • Twitter, Miley Cyrus, instagram

  Jodie Marsh i vågad outfit.

 • Twitter, instagram, Miley Cyrus

  Jodie Marsh med en liten pippi.

 • Twitter, instagram, Miley Cyrus

  Miley Cyrus gosar med en hund.

 • Miley Cyrus, instagram, Twitter

  Dwayne Johnson på gymmet.

 • Miley Cyrus, Twitter, instagram

  Candice Swanepoel bjuder på bikiniselfie.

 • Twitter, instagram, Miley Cyrus

  Alessandra Ambrosio och hennes väninnor i poolen.

 • Miley Cyrus, Twitter, instagram

  P Diddy i cowboyhatt på Coachella.

 • instagram, Miley Cyrus, Twitter

  Christina Aguilera hyllar sitt läppbalsam från Eos.

 • Twitter, Miley Cyrus, instagram

  Rita Ora i genomskinlig klänning på Coachella.

 • instagram, Miley Cyrus, Twitter

  Emmy Rossum på en svan.

 • instagram, Miley Cyrus, Twitter

  Kelly Brooks kille David McIntosh lagar mat.

 • Miley Cyrus, Twitter, instagram

  Mel B bjuder på en selfie innan ett dopp i poolen.

 • Twitter, instagram, Miley Cyrus

  Chrissy Teigen bjuder på en selfie.

 • Miley Cyrus, instagram, Twitter

  Irina Shayk ska dra och träna.

 • Miley Cyrus, instagram, Twitter

  James Franco äter födelsedagskaka.

 • Twitter, instagram, Miley Cyrus

  Alessandra Ambrosio och hennes väninnor på Coachella.

 • Twitter, Miley Cyrus, instagram

  Lupita Nyongo firar en miljon följare.

 • instagram, Twitter, Miley Cyrus

  Nicki Minaj och Cameron Diaz.

0

Veckans hetaste Instagrambilder