Bilden som Facebook ansåg "stred mot sajtens riktlinjer".
1 av 2
Bilden som Facebook ansåg "stred mot sajtens riktlinjer". - Foto: Gay Marriage USA / Facebook
Fotot laddades upp till denna sida – som då stängdes ner av Facebook.
2 av 2
Fotot laddades upp till denna sida – som då stängdes ner av Facebook. - Foto: Gay Marriage USA / Facebok

Facebook tog bort "stötande" gay-bild

Murray Lipp lade upp ett foto på två män som gifte sig. Då blev han blockad av Facebook – som kallade bilden stötande.


Lagligt i nio delstater

Äktenskap mellan homosexuella är i dag helt lagligt i nio av femtio amerikanska delstater: Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, och Washington.

Även den självständiga jurisdiktionen D.C. samt två indianreservat tillåter samkönade äktenskap – medan Rhode Island och Kalifornien gör det under vissa villkor.

Barack Obama är den första presidenten som på allvar kämpat för att homosexuella ska få samma rättigheter som heterosexuella – en ståndpunkt som bara delas av ungefär halva USA.

Murray Lipp är grundare av Facebook-sidan "Gay marriage USA" som har 300 000 fans. När han lade upp ett bröllopsfoto på två amerikanska män – med olika hudfärg – togs det bort och han blev blockad. 

Anledningen? Facebook ansåg att fotot var "stötande". I ett meddelande till Lipp från det sociala nätverkets administratörer stod att han brutit mot sajtens riktlinjer och inte skulle få publicera inlägg på en vecka.

Innan fotot togs bort hann det få flera hatiska kommentarer: 

"Jag blir äcklad av deras livsstil. Den är vidrig och avskyvärd", skrev en användare. 

En annan skrev: 

"Kan någon förklara hur det här kan vara acceptabelt när de inte kan få barn? Det är vår uppgift i livet att få barn".

Murray, som hävdar att det inte är första gången han blir blockad med samma motivering från Facebook, hörde av sig till Guardian. När tidningen i sin tur hörde av sig till Facebook backade sajten direkt och gjorde en pudel.

 – Fotot stred inte mot våra riktlinjer, det var ett misstag att ta bort det. Det var de olämpliga kommentarerna vi borde tagit bort, vi ber om ursäkt för detta, säger en talesperson för Facebook till tidningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.