Nu får näthatet mot kvinnor viral spridning

Hatet mot kvinnor har för första gången fått viral spridning – tack vare en Youtube-video från SVT som nu delas explosionsartat i sociala medier.


"Män som näthatar kvinnor"

... sänds på SVT1 klockan 20 i kväll.

I kväll tar "Uppdrag granskning" upp näthatet mot kvinnor. Vi kommer bland annat att få träffa 21-åriga Frida som kränktes och förnedrades – på H&M:s Facebooksida.

Frida ifrågasatte klädjättens beslut att trycka t-shirts med den döde rapparen Tupac eftersom han dömts för sexualbrott:

”Hej H&M. I går spatserade jag in på H&M och upptäckte att ni har tryckt en tröja med motivet av en dömd våldtäktsman och marknadsför det som nåt coolt. Hade en T-shirt av Hagamannen varit lika okej?”

Blev kvinnohat i stället

Frida möttes av ungefär 3 000 kommentarer – men nästan ingen handlade om den debatt hon ville skapa. I stället blev hon attackerad av män som skrev att hon borde våldtas, stenas och skjutas.

H&M raderade inte kommentarerna. 

– Det enda vi kan säga är att vi är otroligt ledsna över att de här hatiska inläggen fick ligga kvar, säger Miriam Tappert, ansvarig för sociala medier på H&M till "Uppdrag granskning"

Succé för trailern

Inför kvällens avsnitt har SVT släppt en video där flera offentliga kvinnor läser upp hot och hat. Bland annat medverkar Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, Rix FM:s Titti Schultz (snart på NRJ) och SVT-programledaren Karin Hübinette.

Videon släpptes på Youtube på tisdagsförmiddagen och har nu, ett dygn senare, setts över 160 000 gånger. Den har dominerat flödena på TwitterFacebook och bloggar.

Nicke Nordmark på "Uppdrag granskning" är överväldigad av trailerns framgång men förstår att den berör.

– Vi valde en dramaturgi där deltagarna lugnt och med blicken i kameran läser upp de som skrivits om och till dem. De tittar rakt på dig och det blir starkt och svårt att komma undan, säger han till Resumé.

Se videon nedan.

SVT
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.