Mejlen gör det lättare för hackare.
1 av 2
Mejlen gör det lättare för hackare. - Foto: Thomas Winje Öijord / SCANPIX
När ett företag hackas via e-post kan det dröja mycket länge innan intrånget upptäcks.
2 av 2
När ett företag hackas via e-post kan det dröja mycket länge innan intrånget upptäcks. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

EU:s krav: Ni måste sluta mejla

Det är alldeles för dålig säkerhet när det kommer till mejl. Därför uppmanar nu ett EU-organ unionens företag och myndigheter att helt enkelt sluta mejla.


Kinesiska hackare mot USA

Den senaste tiden har flera stora hackerattacker skapat rubriker. Framför allt handlar det om den stora attacken mot bland annat tidningarna New York Times och Wall Street Journal. Där misstänks kinesiska hackare ha legat bakom intrången. Även ett stort antal Twitterkonton drabbades.

BRYSSEL. Anonyma avsändare och stora säkerhetsluckor. Mejlkonversationer har många brister. Därför vill nu EU att myndigheter och företag i Europa slutar använda sig av mejl.

– Det finns väldigt många faror med e-post och de flesta organisationer har begränsade säkerhetsrutiner, säger Ulf Bergström, talesperson för unionens it-säkerhetsmyndighet Enisa, till Computer Sweden.

"Företagen måste ta riskerna på allvar"

Det är den senaste tidens it-attacker som ligger bakom utspelet. När hackare har slagit till mot myndigheter och företag har det oftast varit via e-post. Det kan till exempel handla om en bifogad fil i ett mejl eller en länk. Dessa attacker gör det också möjligt att hålla angreppet dold i flera år - och på så sätt få ut ännu mer känslig information.

Nu uppmanar Enisa företagen och myndigheterna i EU att på sikt sluta helt med mejl. I stället vill de att man ska hitta lösningar där det är lättare att veta vem som står som avsändare.

– Vi säger nu att företagen måste ta de här riskerna på allvar. Även om frågan är känd så prioriteras den inte på ledningsnivå, säger Bergström till Computer Sweden.

Här går det att läsa hela Enisas rapport.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!