1 av 3
- Foto: TT
Trots upprepade anmälningar var gruppen "Alla tjejer är horor" kvar.
2 av 3
Trots upprepade anmälningar var gruppen "Alla tjejer är horor" kvar. - Foto: Facebook / Alla tjejer är horor / Faksimil / Montage
Dagen efter var dock sidan borta och ersatt med en liknande sida. Och med samma sidskapare bakom skärmen.
3 av 3
Dagen efter var dock sidan borta och ersatt med en liknande sida. Och med samma sidskapare bakom skärmen. - Foto: Printscreen: Facebook

Facebook vägrade radera barnporrsida: "Inte sexuellt stötande"

Facebooks inställning till hotfulla, kränkande och sexuellt stötande gruppsidor skapar nya rubriker. I Australien vägrade man att radera en sida med delvis barnpornografiskt material.


Facebook allt vanligare i sexualbrottsfall

En färsk brittisk studie visar att andelen sexualbrott, så som våldtäkter och andra sexuella övergrepp, där sociala medier förekommit i utredningen har ökat avsevärt de senaste åren.

Enligt tidningen Mirror ökade antalet fall från 139 stycken 2009 till 614 under fjolåret. I de allra flesta undersökta fallen, 1 395 av 1 642, har offren varit minderåriga.

Läs mer här . 

OCEAN GROOVE, AUSTRALIEN. En 8-årig flicka smygfotograferades medan hon lekte med sina vänner i en park.

Bilden hamnade senare på en Facebooksida, med 16 000 anhängare – där användare dagligen publicerar bilder på lekande flickor och barn.

Under varje bild återfinns sexuella beskrivningar rörande flickornas kroppar och användare som "skojar" om barnens sexuella erfarenheter. 

– Jag var förkrossad. Jag mådde fysiskt illa. De säger väldigt hemska saker om henne, sa flickans mamma till Geelong Advertiser efter att ha upptäckt bilderna.

Skapade en ny sida

Den aktuella Facebooksidan anmäldes åtskilliga gånger på grund av sitt stötande innehåll. Facebook vägrade inledningsvis att agera och menade att bilderna inte var sexuellt stötande.

Efter att Facebooksidan uppmärksammats i media kröp Facebook emellertid till korset och raderade sidan, med motiveringen att bilderna inte var sexuellt stötande – men "hatiska, hotfulla och oanständiga, vilket inte är tillåtet". 

Men skam den som ger sig. 

"Hjälp mig att sprida sidan"

Bara timmar efter att Facebooksidan försvunnit skapades en ny, liknande sida med samma innehåll och samma administratör. "Den tidigare sidan raderades så det här är den nya – hjälp mig att göra sidan till vad den en gång var", ska sidskaparen ha skrivit, uppger Geelong Advertiser

Även den nya sidan har anmälts för sitt innehåll. Det återstår att se om, och hur, Facebook väljer att agera.

"Alla tjejer är horor" försvann men dök upp igen

Nyheter24 har tidigare skrivit om den svenska Facebookgruppen "Alla tjejer är horor". Även i det fallet vägrade Facebook att radera gruppen, och i stället valde man att klassa sidan som "satir".

– De har ändrat namnet på gruppen nu till "Kontroversiell humor - Alla tjejer är horor", och eftersom man har rätt att uttrycka sina åsikter på Facebook, och med tanke på att detta är satir, så bryter de inte mot några regler, sa Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Sverige, till Nyheter24 då.

Gruppen försvann sedermera från Facebook efter att sidskaparen, en 19-årig man från Skellefteå, blivit polisanmäld. Men även i det fallet skapade samma person en ny grupp dagen efter – då med titeln "Alla tjejer är bottenskrap".

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för deltagande i terrororganisation

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.