Här grips Nakoula Basseley Nakoula i USA i september.
1 av 3
Här grips Nakoula Basseley Nakoula i USA i september. - Foto: AP / SCANPIX
Muslimer världen över protesterade mot filmen.
2 av 3
Muslimer världen över protesterade mot filmen. - Foto: Mukhtar Khan / AP / SCANPIX
Här bränns den amerikanska flaggan i Bangladesh.
3 av 3
Här bränns den amerikanska flaggan i Bangladesh. - Foto: A.M.Ahad / AP / SCANPIX

17 länder vill plocka ned antimuslimfilmen från Youtube

Filmen "Innocence of muslims" ledde till protester, kravaller och dödshot. Nu kommer statistik från Google som visar att den också är det material som flest vill ha bort från Youtube.


Förfrågningar till Google

Totalt handlade det om 24 179 fall av material som myndigheter ville ha bort från Google och dess sajter under 2012. En stor del handlar om lokala brottsfall. Ett hundratal av anmälningarna har gjorts av Ryssland med stöd av landets nya svartlistningslag.

Ett 14 minuter långt filmklipp satte i fjol delar av den muslimska världen i brand. Protester och kravaller följde i spåren av filmen "Innocence of muslims" som visar upp profeten Muhammed som en galen bluffmakare.

Nu visar färsk statistik från Google att hela 17 länders myndigheter begärde att filmklippet skulle plockas ned från Youtube. Bland dessa märks bland annat Indien, Saudiarabien, Ryssland och Turkiet. Ytterligare tre länder, däribland USA, bad Google att se över om klippet var tillåtet enligt sajtens regler.

"Följde våra riktlinjer"

I flera fall ledde det också till att filmen blockerades - närmare bestämt i Indien, Indonesien, Jordanien, Malaysia, Ryssland, Saudiarabien, Singapore och Turkiet. I Egypten och Libyen blockerades klippet tillfälligt när oroligheterna var som värst.

– Fastän klippen följde våra riktlinjer blockerade vi dem i flera länder i enlighet med lokal lagstiftning efter att ha fått formella domstolsordrar, säger Googles rättschef Susan Infantino enligt Daily Dot.

Skaparen greps i september

Det var under sommaren 2012 som stor ilska från muslimer riktades mot filmen och den anonyme regissören "Sam Bacile". Amerikanska ambassader stormades och flaggor brändes i flera länder. Även i Sverige anordnades protester.

Filmen misstänktes också ha triggat igång raketattacken mot USA:s ambassad i libyska Benghazi, där ambassadören Chris Stevens dödades.

I september greps Nakoula Basseley Nakoula i USA, misstänkt för att ha legat bakom filmen. Han dömdes senare till ett års fängelse följt av fyra års skyddstillsyn.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.