Flashbackgrävarna - vilka ligger bakom nicken? Vad har de för drivkrafter?
1 av 11
Flashbackgrävarna - vilka ligger bakom nicken? Vad har de för drivkrafter? - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Venator.
2 av 11
Venator. - Foto: Faksimil Flashback
Lodjuren.
3 av 11
Lodjuren. - Foto: Faksimil Flashback
Newbienew.
4 av 11
Newbienew. - Foto: Faksimil Flashback
Law-of-Logic.
5 av 11
Law-of-Logic. - Foto: Faksimil Flashback
Carrie.Mathison.
6 av 11
Carrie.Mathison. - Foto: Faksimil Flashback
Manifestation i Högsbo tidigare i år.
7 av 11
Manifestation i Högsbo tidigare i år. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Protestskyltar mot polisens bristande utredningsarbete.
8 av 11
Protestskyltar mot polisens bristande utredningsarbete. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Hundratals människor samlades i Högsbo under manifestationen.
9 av 11
Hundratals människor samlades i Högsbo under manifestationen. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
En 16-årig man greps i förra veckan och har erkänt brott.
10 av 11
En 16-årig man greps i förra veckan och har erkänt brott. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Han är nu överlämnad till sociala myndigheter i enlighet med lagen om vård av unga.
11 av 11
Han är nu överlämnad till sociala myndigheter i enlighet med lagen om vård av unga. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

"Har tänkt på det här fallet hela min vakna tid"

Sex personer, uppdelade i två grupper, bakom anonyma nick. Nyheter24 har talat med de användare på Flashback som låg bakom gripandet om kattmördaren i Göteborg. – Det här grävet har fått konsekvenser för våra sociala relationer och i vissa fall till och med våra arbeten, berättar Carrie.Mathison.


Så gick arbetet till

Buktalaren blev till slut själv kontaktad av gärningsmannen, som alltså själv hade ett konto på Flashback. Eftersom reglerna är strikta när det gäller misstänkta gärningsmän kopplade till använderkonton var gruppen tvungen att dela upp sig i två mindre delar.

Grupp 1: Carrie.Mathison, Law-of-Logic, Lodjuren.

Grupp 2: Lodjuren, Buktalaren, Venator, Newbienew.

Grupperna skulle vara hemliga för varandra till en gärningsman kunde gripas. Men eftersom det framkom för Grupp 2 att Lodjuren hade haft kontakt med Buktalaren kom den användaren att ingå i båda grupperna.

"Flashbackgrävarna" är bara ett samlingsnamn för grävare som håller till på Flashback. Personerna som varit inblandade i andra uppmärksammade gräv (som det med fotografen Terje Hellesö) är inte samma som de som varit med nu.

På bloggen om kattmorden finns mer information om hur arbetet gick till.

När den unge mannen som dödat katter i Högsbo i Göteborg greps konstaterades det snabbt att det välkända och ofta ökända forumet Flashback legat bakom gripandet. Men bakom avslöjandet om vem 16-åringen var hittar vi sex personer som jobbat under "paraply-namnet" Flashbackgrävarna. Vilka är de? Vad har de för drivkraft?

Nyheter24 har fått kontakt med fyra av grävarna. De som misstänkte att djurplågaren var medlem på forumet och som lyckades ta kontakt med honom - något som till slut blev hans fall.

De berättar bland annat om hur stor del av deras liv som tagits upp av detektivarbetet.

– 37 dagar á 5 timmar i snitt blir runt 185 timmar. All tid lades direkt efter jobbet. Detta har tyvärr inneburit negativa hälsokonsekvenser för min del i form av magsårsproblem, säger Law-of-Logic till Nyheter24.

Carrie.Mathison har tänkt på arbetet hela sin vakna tid.

– För min del har det handlat om att använda all ledig tid och lite till under många veckor. Ju mer man jobbat vidare, desto mer engagerad har man ju blivit och i tankarna har man ju varit uppe i det här fallet nästan hela sin vakna tid, säger användaren till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag tror att jag kan prata för alla, eller åtminstone de flesta, i gruppen när jag säger att det här grävet har fått konsekvenser för våra sociala relationer och i vissa fall till och med våra arbeten.

"Min familj vet"

Just på grund av hur omfattande arbetet varit har ingen av personerna kunnat hålla det hemligt för de närmast anhöriga. Det har helt enkelt inte gått.

– Min familj vet att jag är med och mina vuxna barn läser på Flashback och är medlemmar, men jag vet inte vad de har för användarnamn och de vet inte mitt, säger Venator, en medelålders man i Göteborgsområdet, till Nyheter24.

Han är den enda som vill berätta några detaljer om vem han är.

För Newbienews anhöriga var det dock inte förvånande att hen gav sig helt hän åt uppgiften.

– De är vana vid att jag engagerar mig intensivt i olika händelser och fall, det har jag alltid gjort. Att jag gräver ner mig och försvinner från den sociala kartan ibland, berättar användaren för Nyheter24.

Vill inte ha fokus på individerna

På den enkla frågan "varför?" har användarna nästan identiska svar. De har velat ta strid mot djurplågeri, flera av dem älskar katter och de gillar detektivarbetet.

– Jag tror nästan att drivkraften från början var att det blev ett sätt att hantera frustrationen över att han höll på som han gjorde. Sedan motiveras jag av själva grävandet, jag är av naturen nyfiken som en tant på ett kafferep, säger Venator.

Eftersom ingen går ut med sitt riktiga namn är det svårt att hylla någon för arbetet. Någon som är positivt, menar Newbienew.

– Det känns bra att gärningen, att själva arbetet blir uppmärksammat och kan inspirera andra att engagera sig i de frågor som berör dem. Om fokus skulle läggas på oss som individer, skulle den aspekten gå förlorad.

"En mötesplats med väldigt fria tyglar"

Vad som däremot skiljer sig rejält mellan de fyra personerna är hur de hamnade på Flashback. Alla lockades av yttrandefriheten och hittade dit när de hamnade där via olika Googlesökningar.

Law-of-Logic, som till vardags arbetar som marknadsanalytiker, blev aktiv medlem först i mars i år och gjorde då geografiska och statistiska analyser utifrån de gärningsmannaprofiler som förekommit i tråden på Flashback. Det var så hen kom i kontakt med gruppen. 

En som varit med riktigt länge är dock Carrie.Mathison:

– Min första kontakt med Flashback var i samband med att jag prenumererade på Flashbacks nyhetsbrev i slutet av 1990-talet. På gott och ont så skapar den låga graden av censur tillsammans med anonymiteten en mötesplats med väldigt fria tyglar och under de här snart 20 åren är det någonting som jag i hög grad har uppskattat. Vilket dock givetvis inte är detsamma som att säga att jag tycker allt som skrivs på Flashback är bra.

"Känns som att vi blivit polisens anonyma vänner"

När kattmördaren, som har erkänt att han dödat nio katter i området, greps tog det bara några dagar innan polisen i medier tackade Flashbacks grävare för hjälpen. Även till gruppen har det kommit in tackhälsningar från enskilda poliser.

Trots att polisen på senare tid (bland annat efter Instagramupploppen i Göteborg) fått kritik för att de har för dålig koll på nätet tycker ingen av grävarna att de gjort polisens jobb.

– Jag vet personligen inte vad polisen får eller bör göra i sina utredningar, men det kan vara så att vi som utomstående, som inte opererar under samma protokoll som polisen, har möjlighet att göra vissa saker snabbt utan byråkratiskt krångel. Jag tror att polisen hade löst det utan oss, men långt senare, säger Law-of-Logic.

Till en början var dock samarbetet något trevande, innan båda parter "lärt sig att lita på varandra".

– I dag känns det som att vi har blivit polisens anonyma vänner och att deras hälsningar till gruppen andas personlighet och genuin tacksamhet, säger Law-of-Logic som dock inte själv haft direktkontakt med polisen.

Newbienew tror att polisen varit snabbare på att hålla koll på nätet om det varit ett högre prioriterat fall. Djurplågeri ger maximalt två års fängelse.

– I andra situationer kan jag tänka mig att polisen är snabbare på att tidigt ha koll på vad som sägs på nätet.

Han höll kontakten med gärningsmannen

Användaren som höll kontakten med kattmördaren via personliga meddelanden, Buktalaren, har inte velat svara på Nyheter24:s frågor. Av naturliga skäl har han haft den mest tillbakadragna rollen i gruppen men ändå kanske dragit det tyngsta lasset. På Flashbackgrävarnas egen blogg berättar han kort:

– Jag var den som hade den viktigaste informationen som ledde saker vidare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.