Sonja Abrahamsson har tidigare varit kontovärd.
Sonja Abrahamsson har tidigare varit kontovärd. - Foto: Faksimil: Twitter

Proteststorm mot @sweden – anklagas vara sexist och homofob

Det blåser upp till storm kring @sweden – Sveriges inofficiella ambassadör på Twitter – efter att personen bakom kontot tidigare hävdat att "kvinnor är sämre än män".


@Sweden

Twitterkontot @Sweden överlämnas till en ny person varje vecka.

Tanken är att twittraren ska dela med sig tankar, åsikter, trender, platser eller annan information som på något sätt är länkat till Sverige.

@sweden är en kampanj från Visit Sweden och Svenska institutet som tidigare har hyllats rejält. Bland annat när komikern Stephen Colbert fick nys om idén – och ville ta över kontot i fråga.

Frågan är dock om man inte har trampat i klaveret den här veckan?

Kontot sköts nämligen av olika personer varje vecka och den här veckan är det Robert Pettersson som sitter bakom ratten.

"Kvinnor sämre än män"

Samma Pettersson som hamnade i en rejäl proteststorm när han skrev blogginlägg på hockeysverige.se där han bland annat slog fast att kvinnor är sämre än män – och att homosexualitet är onaturligt. I slutänden stängdes Pettersson av från sidan men fick sedan komma tillbaka.

I ett inlägg rörande skillnader mellan kvinnor och män skrev Pettersson: "Satt och tänkte på det häromdagen. Det här med att kvinnor generellt är sämre än män på det mesta och att det ju helt enkelt är så det är, men att det liksom inte är tillåtet att riktigt nämna det eftersom kvinnor givetvis inte vill att det ska vara så."

I ett annat inlägg, om homosexualitet under rubriken "Varför jagar vi bögar?", skrev Pettersson: "Sen kommer vi ju aldrig komma ifrån att homosexualitet är något onaturligt. Det spelar ingen roll hur mycket vi PK:ar om att det är naturligt, så kommer det aldrig vara naturligt att vara bög eller flata"

"En urtrist homofob"

Men nu är han alltså tillbaka i rampljuset, något som inte direkt gått obemärkt förbi. Framförallt inte efter att han valt att blockera personer som inte delar hans åsikter eller har framfört kritik under dagen.

"Har ni sett att veckans sweden är en sexist på steroider?", skriver bland annat Nyheter24:s krönikör Jack Werner på Twitter.

"Så det är en urtrist homofob som sköter ruljangsen på @sweden denna vecka?" skriver kulturkritikern Johan Hilton.

Nyheter24 har sökt Visit Sweden och Robert Pettersson för en kommentar.

Nedan följer en uppsjö av arga reaktioner riktade mot @sweden-kontot.

"Hockeykille"

"Sexist på steroider"

Ja?

Hur tänkte man?


Uppmanar till protester

Blockar folk

Rätt val?

Vill inte flytta hem till Sverige längre

Meddelar från privata kontot att det är för sent att be om ursäkt:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?