Kontot föll inte Säkerhetspolisen i smaken.
1 av 4
Kontot föll inte Säkerhetspolisen i smaken. - Foto: Faksimil Twitter / Privat
Anders blev skärrad när Säpos kommunikationschef ringde upp.
2 av 4
Anders blev skärrad när Säpos kommunikationschef ringde upp. - Foto: Privat
Lars Ohly har begärt ut samtliga handlingar säkerhetspolisen har om honom men fått avslag utan motivering.
3 av 4
Lars Ohly har begärt ut samtliga handlingar säkerhetspolisen har om honom men fått avslag utan motivering. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Sjöholm ska även ha kartlagt riksdagsledamoten Jens Holm (V).
4 av 4
Sjöholm ska även ha kartlagt riksdagsledamoten Jens Holm (V). - Foto: Scanpix

Skapade parodikonto om Säkerhetspolisen – blev uppringd av Säpo

Anders Löf, 25, skulle driva lite med nyheten om Säpos påstådda infiltration av Vänsterpartiet. Men dagen efter fick han ett samtal av en bestämd kommunikationschef.


"You fucked with the wrong marine"

Aftonbladets avslöjande om att Hans-Erik Sjöholm infiltrerat Vänsterpartiet ända in i 2000-talet slog ned som en bomb. Men Nyheter24:s kartläggning visade att hans aktivitet på Facebook bestod av hat mot vänstern och medlemskap i flera högerextrema grupper.

SVERIGE. Nyheten om Säkerhetspolisens (Säpo) infiltratör i Vänsterpartiet, Hans-Erik Sjöholm, spreds som en löpeld i början av veckan. En av de som följde utvecklingen var Anders Löf, 25.

På onsdagen bestämde han sig för att skapa ett parodikonto på Twitter - och bara följa den förre V-ledaren Lars Ohly.

– Jag tänkte att jag skulle skriva till Säpo men då märkte jag att de inte hade något konto. Så det var väl där det började. Sen tyckte jag det var kul att starta ett och bara följa Lars Ohly, säger Löf till Nyheter24.

 

De första reaktionerna var positiva.

– Det var mest glada tillrop på Facebook och Twitter, folk som gillade det jag gjorde. Och Ohly retweetade vilket var väldigt roligt.

Han skrev om satiren på sin blogg och passade även på att skriva några skämtsamma tweets till de inblandade på Twitter:

"Blev ganska skärrad"

Men så på torsdagen fick Löf ett märkligt samtal. Från dolt nummer ringde en man med mörk röst upp. Mannen visade sig vara Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo.

– Jag blev ganska skärrad, han verkade minst sagt bestämd. Men det är klart att jag respekterar deras inställning, man ska inte utge sig för att vara en myndighet. Även om det var ganska tydlig satir, säger 25-åringen.

Vadasz hävdade att det var ett brott att utge sig för att vara en myndighet och bad Löf ta bort kontot. I stället valde han att byta namn på det. Så i stället för det gamla namnet är det nu "@Intepolisalls - Intesäkerhetspolisen" som gäller.

– Jag tycker de borde ha skaffat ett eget konto i stället, säger Löf.

Vill få svar

Lagen som Säpo syftade på är förmodligen Lagen om föregivande av allmän ställning, som huvudpersonen själv bloggade om på torsdagen. Nu väntar han på svar från Vadasz om deras lilla samtal. Bland annat vill han veta om han får ha kvar @Intepolisalls och om Säpo verkligen har spionerat på Ohly.

– Jag väntar så klart ivrigt på svar, det vore kul att veta, säger Löf.



/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.