Den svenska sajten har tagits ned efter en polisrazzia.
1 av 3
Den svenska sajten har tagits ned efter en polisrazzia. - Foto: Montage
Anna Troberg, Piratpartiets ledare.
2 av 3
Anna Troberg, Piratpartiets ledare. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Kammaråklagare Fredrik Ingblad, en av två särskilda upphovsrättsåklagare i Sverige.
3 av 3
Kammaråklagare Fredrik Ingblad, en av två särskilda upphovsrättsåklagare i Sverige. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Razzia mot Undertexter: "Det är upprörande"

Under tisdagen slog polisen till på två platser i Sverige. Målet? Sajten Undertexter.se, där man kunnat ladda hem textning till exempelvis filmer.– Det är ungefär som att lägga ut ett manus, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till Nyheter24.


Får stöd på Facebook

Efter inlägget på tisdagen har Undertexter fått stort stöd på sin Facebooksida. Här är några av kommentarerna:

"Alltså, det är bara texter"

"Stå på er, vägra ge upp"

"Allt stöd till er och ert arbete, stand your ground!"

STOCKHOLM. I kampen mot fildelning och pirater har nu turen kommit till de som lägger ut sina egna översättningar av textning i filmer. En razzia genomfördes på söndagsförmiddagen mot sajten Undertexter.se, som nu ligger nere.

– Två tillslag gjordes, ett i Helsingborg och ett i Stockholmsområdet, säger upphovsrättsåklagare Fredrik Ingblad till Nyheter24.

Vid razzian beslagtogs servrar och datorer. Administratören bakom sajten förhördes kort och misstänks för brott mot upphovsrättslagen. Personen nekar till brott och släpptes senare.

"Ungefär som att lägga ut ett manus"

Så här skrev Undertexter på sin Facebooksida på söndagen:

"Vi som jobbar med sidan tycker inte att egen tolkning av en dialog är olagligt. Speciellt när man delar ut sin tolkning gratis".

Enligt Ingblad har dock dialogen i en film verkshöjd och ska falla under upphovsrätten.

– Det är ungefär som att lägga ut ett manus, säger han.

Totalt handlar det om ett 80-tal filmtexter som är del av utredningen mot Undertexter.

PP: "Det är upprörande"

Piratpartiet har reagerat starkt mot nyheten om tillslaget.

– Det är upprörande, säger partiledaren Anna Troberg till Nyheter24 och fortsätter:

– Visst är egna undertexter ett problem enligt upphovsrättslagstiftningen men det är ännu en påminnelse om att den måste reformeras.

Hon har själv jobbat med både översättning och tevetextning och menar att det alltid är beroende av översättarens tolkning.

Troberg är även kritisk till myndigheternas prioriteringar.

– Det finns säkert allvarligare brott att slå till mot ur upphovsrättssynpunkt men framför allt om man ser till brottslighet generellt i samhället.

"Mycket farlig utveckling"

Även på Twitter har det varit starka reaktioner:

På onsdagen skriver "Eugen Archy", Undertexts grundare, ett inlägg om att ta strid mot antipirater.

"Vi måste göra allt vi kan för att stoppa antipiraterna som försöker inte minst stoppa din och min rätt att sprida tolkning av dialog men även spridningen av svensk kultur. Ska Hollywood verkligen få chansen att sätta hörselskydd på biobesökaren? Det tycker inte jag. More news coming soon greedy Hollywood...".

De har meddelat att de kommer släppa mer information om razzian och hur de går vidare under onsdagen.

Får stöd av Tankafetast

En annan sajt som nyligen var mål för ett tillslag är Tankafetast.com. I april hämtades administratören in till förhör av polisen. På sin Facebooksida ger Tankafetast sitt stöd till Undertexter - och erbjuder hjälp.

"Nu söker vi på Tankafetast kontakt med admins från undertexter.se för att se om vi kan hjälpa till med något. Exempelvis server eller skydd med mera", skriver dem.

Nyheter24 söker företrädare för Undertexter och Tankafetast, samt för Rättighetsalliansen som är de som polisanmält sajten.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige näst bäst på patent

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.