Snart kan nätpedofiler luras i fällan.
1 av 4
Snart kan nätpedofiler luras i fällan. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
"Negobot" har programmerats för att ta reda på vilka avsikter personer har.
2 av 4
"Negobot" har programmerats för att ta reda på vilka avsikter personer har. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Om de är ute efter sex med minderåriga ska programmet uppehålla dem.
3 av 4
Om de är ute efter sex med minderåriga ska programmet uppehålla dem. - Foto: Thomas Winje Øijord / SCANPIX
Uppfinningen har kallats "virtuell lolita".
4 av 4
Uppfinningen har kallats "virtuell lolita". - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

"Virtuell lolita" ska få fast pedofiler på nätet

Spanska forskare har tagit nästa steg i striden mot nätpedofiler. De har upptäckt "Negobot" - ett program som agerar som en "virtuell lolita" i chattrum.


Lolita

Begreppet "lolita" beskriver oftast en förförisk flicka som befinner sig tidigt i puberteten. Det användes först i Vladimir Nabokovs roman med samma namn 1955 och gjordes känt genom Stanley Kubricks filmatisering 1962. I Japan är "lolita" en klädstil kopplat till att se ut som en oskuldsfull flicka.

BILBAO. I takt med att internet vuxit fram har också pedofiler flyttat in i värmen bakom tangentbordet – i chattrum där minderåriga befinner sig. Nu har spanska forskare utvecklat en mjukvara som ska leta reda på nätpedofilerna.

Med hjälp av "Negobot", som också kallats en "virtuell lolita", hoppas man kunna hjälpa polisen. Mjukvaran agerar som en 14-årig flicka och är dessutom programmerad till att "spela" männen som chattar. Målet är att identifiera om de är ute efter att söka sex med minderåriga och om så är fallet ska de uppehållas så länge som möjligt.

Har testats hos Google

I den baskiska delen av Spanien har polisen redan visat intresse för att använda sig av programmet, uppger The Independent.

För att bli mer realistisk finns sju olika personligheter att välja mellan. Forskarna har även programmerat in bland annat stavfel och annat för att försöka efterlikna ett barnsligare språk. "Negobot" har redan testats i Googles chattjänst och nu hoppas man kunna sprida uppfinningen.

– Vi utesluter inte möjligheten att ta den till nya kanaler i framtiden och vi tror att det skulle vara ett mycket användbart verktyg för sociala nätverk, säger Carlos Laorden från Deusto-universitetet, till The Independent.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.