Polisen vet inte vem som ligger bakom ryktet.
1 av 2
Polisen vet inte vem som ligger bakom ryktet.
Det här meddelandet har skapat osäkerhet i Västerbotten.
2 av 2
Det här meddelandet har skapat osäkerhet i Västerbotten.

Falsk Facebookvarning har delats 11 000 gånger – "Är helt påhittat"

"Utländska ligor kidnappar barn i Västerbotten". Den informationen har upprört ett helt samhälle och delats 11 000 gånger på Facebook.
– Det här är helt påhittat, säger Christina Nejdebro vid Västerbottenspolisen.


Simon "kidnappades"

Falska Facebookinlägg som får stor spridning är något polisen haft problem med tidigare. Efterlysningen efter 17-årige Simon spreds 20 000 gånger. Problemet? Simon var aldrig kidnappad – han satt hemma och pluggade.

Någon hade fejkat alltihop för att skada Simon.

– Det känns ju hemskt, man blir rädd. Men framför allt känner jag mig kränkt, verkligen kränkt, berättar Simon för Nyheter24.

VÄSTERBOTTEN. Polisen i Västerbotten är nerringd efter en Facebookvarning som säger att en utländsk liga är på plats i området för att röva bort barn och hundar. Enligt Facebookstatusen, som delats över 11 000 gånger, är ligan på jakt efter fysiskt starka barn som kan användas som "kampbarn" i Polen.

Barnen ska säljas och sedan ställa upp i matcher mot andra barn som slutar först när det ena barnet ligger. En grå skåpbil, en Volvokombi och en moped sägs senast ha setts i Åsele och personer uppmanas att dela inlägget.

"Finns absolut ingen grund"

Inlägget har tvingat polisen att gå ut med en dementi – men det har inte hindrat ryktesspridningen. Fortfarande inkommer samtal och inlägget har fått tusentals spridningar bara under eftermiddagen.

Christina Nejdebro vid Västerbottenspolisen förklarar att informationen om den utländska ligan är helt påhittad.

– Det finns absolut ingen grund för det här. Det finns ingen liga som kidnappar barn i Västerbotten, säger Nejdebro till Nyheter24, och fortsätter:

– Det är väldigt onödigt att folk blir oroliga och rädda i onödan. Samtidigt är det fascinerande hur ett rykte kan få ett helt samhälle att bli involverat.

Hur gör ni för att stoppa spridningen?

– Vi försöker dementera så gott vi kan i de kanaler vi har.

Kan det bli aktuellt att spåra ryktet?

– Nej, inte i nuläget.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.