Prestanda, utseende och bättre batteritid? Frågorna hopar sig desto närmare Apples iPhonesläpp vi kommer.
1 av 10
Prestanda, utseende och bättre batteritid? Frågorna hopar sig desto närmare Apples iPhonesläpp vi kommer.
Så här kan den nya guldvarianten se ut.
2 av 10
Så här kan den nya guldvarianten se ut.
En annan skiss på en guld-iPhone.
3 av 10
En annan skiss på en guld-iPhone. - Foto: Imore
Läckta bilder på den nya telefonens innandöme.
4 av 10
Läckta bilder på den nya telefonens innandöme.
Snabbare processor och längre batteritid, hoppas experterna.
5 av 10
Snabbare processor och längre batteritid, hoppas experterna.
Insidan av en iPhone 5S?
6 av 10
Insidan av en iPhone 5S?
De påstått läckta bilderna på ett gyllene skal.
7 av 10
De påstått läckta bilderna på ett gyllene skal. - Foto: Macboutic.fr
iPhone 5C-kartonger uppges bekräfta en budgetversion.
8 av 10
iPhone 5C-kartonger uppges bekräfta en budgetversion. - Foto: Weiphone
Budgetversionen ska släppas i olika färger (OBS! Skiss).
9 av 10
Budgetversionen ska släppas i olika färger (OBS! Skiss).
iPhone 5 får en uppföljare den 10 september.
10 av 10
iPhone 5 får en uppföljare den 10 september. - Foto: Eric Risberg / SCANPIX

Fingerscanning, budget och guld – här är vad vi vet om nästa iPhone

Den 10 september väntas Apple släppa minst en ny version av sin iPhone. Men frågan är hur många varianter, vad den kommer att heta – och hur den ser ut. Här är vad vi tror att vi vet hittills.


Tidigare iPhonesläpp

iPhone
29 juni 2007

iPhone 3G
11 juli 2008

iPhone 3GS
19 juni 2009

iPhone 4
24 juni 2010

iPhone 4S
14 oktober 2011

iPhone 5
21 september 2012

Inför Apples iPhoneevent den 10 september är ryktena ungefär lika många som antalet personer som ser fram emot nyheterna. Allt från böjd skärm till en iPhone helt i guld har avhandlats under året. Men vad stämmer egentligen? Vad kan man lita på och vad är rena spekulationer?

Här är några av de områden som Nyheter24 och andra skrivits mest om – och vad vi kan förvänta oss när vd:n Tim Cook kliver upp på scenen om knappt två veckor.

Två olika varianter?

Förutom en uppföljare till iPhone 5, som förmodligen kommer gå under namnet iPhone 5S, tyder också mycket på att en budgetversion kommer att släppas. iPhone 5C, som den väntas heta, ska släppas i flera olika färger och ha ett billigare hölje av plast. Bloggaren Sonny Dickson har publicerat bilder på budgetversionens baksida på sin blogg.

I slutet av juli läckte bilder ut på vad som tros vara de förpackningar som 5C-varianten kommer att säljas i – ytterligare ett bevis för att det är två iPhones som ska presenteras.

Scannar fingeravtryck

Redan förra året rapporterades det att iPhones snart kan scanna av fingeravtryck som ett sätt att öka säkerheten. I somras dök uppgifterna upp igen och nu tyder det mesta på att så blir fallet. Enligt flera källor till 9to5mac.com handlar det om fingeravtrycksscanning som sitter i "hem"-knappen på telefonen.

Anledningen till att det förekommit uppgifter snarare än bevis är enligt sajten att den första prototypen inte innehöll någon fingerscanner. Den kommer att användas för att identifiera men till en början kommer det inte vara möjligt att exempelvis bekräfta betalningar.

Guldfärgad

När Nyheter24 skrev om de första uppgifterna om en gyllene iPhone i måndags verkade det smått otroligt. Men ja, det verkar faktiskt stämma att iPhone 5S kommer att finnas i (delvis) guldfärg. Det som nu är silverfärgat på iPhone 4 och 4S kommer att färgas i guld, uppger ABC News.

De vanliga vita och svarta modellerna kommer dock att finnas kvar.

I övrigt blir det förmodligen varken någon böjd skärm eller en som täcker hela telefonen. Eftersom allt tyder på att det är en ny version av iPhone 5 som presenteras – inte en iPhone 6 – finns det inte utrymme för några sådana större förändringar.

Bättre prestanda

Det som kanske syns minst men betyder mest är givetvis telefonens snabbhet och andra egenskaper. Enligt Gizmodo kan vi förvänta oss en snabbare processor. Dessutom kommer kameran förbättras och utrustas med en andra blixt för att lösa problemet med missfärgade bilder.

En av de viktigaste frågorna är kanske batteritiden. Där menar de flesta insatta att uppdateringen av iPhone 5 kommer att få en betydligt förbättrad batteritid. Om så inte blir fallet kan det antagligen bli Apples fall på smartphonemarknaden.

Mjukvaran

Operativsystemet iOS ska komma i en ny version – iOS7. Men det är ännu oklart när. Detta kommer dock vara kompatibelt även med äldre iPhones och är således inget unikt för en iPhone 5S eller 5C.

Bland de nya funktionerna återfinns bland annat en ny enklare design, ett "appcenter" och en "Siri" med flera olika röster att välja mellan.

När släpps den?

Eftersom Apple håller sitt iPhoneevent den 10 september väntas iPhone 5S eller motsvarande finnas i butik drygt en vecka efteråt. Gizmodo uppger att man kommer kunna ha sin nya telefon i handen, glänsande i guld, fredagen den 20 september. Detta eftersom den normalt går att beställa fredagen efter ett event – och sedan ska skickas ut till återförsäljare och kunder.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Fortsatt storförlust för Viaplay

Det krisande streamingbolaget Viaplay gjorde en rörelseförlust på 473 miljoner kronor för första kvartalet, vilket kan jämföras med förlusten på 325 miljoner kronor samma period i fjol.