Apples smileys: 33 vita och en mörkhyad man – med turban

Av 800 smileys är endast två stycken färgade. Nu kräver över 2 000 ungdomar att Apple inför mer mångfald bland Emoji-figurerna.


Do Something

DoSomething.org är en amerikansk sajt med nästan två miljoner medlemmar. Sajten vänder sig till ungdomar som vill ha förändring i frågor som till exempel mobbning, djurplågeri, hemlöshet och cancer.

Det går till som så att man skriver vad man vill förändra och hur många signaturer man behöver. När målet är uppfyllt skickas ärendet till exempel till det berörda företaget – i det här fallet Apple.

USA. Smileytangentbordet Emoji är extremt populärt bland Appleanvändare. Bland appens 800 smileys finns bland annat bläckfiskar, snögubbar och bomber.

Men bland de 33 figurer som ska föreställa människor är endast två färgade. En smiley med asiatiskt utseende och en mörkhyad man med turban. 

Märkligt, anser över 2 000 ungdomar som skrivit under en protestlista på DoSomething.org, eftersom det finns en vit man, en vit kvinna, en vit äldre man, en vit äldre kvinna, en blond pojke, en blond flicka, en vit polis, ett vitt par, en vit familj och så vidare.

Emoji är en app – inget Apple står för

De som skrivit under listan anser att smileytangentbordet bättre borde representera människorna som faktiskt använder tjänsten. Listan "Inför mer mångfald till Emojitangentbordet" har signerats av 2 012 personer. Om man når 10 000 ska man skicka ärendet till Apple.

"iOS6 debuterade med samkönade par-emojis. Därför frågar vi Apple om att återigen ta täten och införa mångfald till tangentbordet. Alla förtjänar att känna sig sedda och representerade", skriver man på sajten.

Personerna bakom listan förtydligar att Emoji är en app och inget Apple står för. Men man anser ändå att it-jätten har inflytande att göra förändringar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.