Facebook presenterade det nya sökverktyget i januari.
Facebook presenterade det nya sökverktyget i januari. - Foto: Joerg Koch / SCANPIX

Nu kan vem som helst söka upp dig på Facebook

Det sociala nätverket har ändrat i sina inställningar igen. Nu kan man inte längre dölja sig från sökmotorn på Facebook.


Nya graph search

Numera går det att söka till och med efter statusuppdateringar via supersökfunktionen "Graph search".

Om man inte velat bli uppsökt av den ena stalkern efter den andra har man tidigare kunnat göra sig själv icke-sökbar på Facebook. Men nu har det sociala nätverket helt tagit bort funktionen, som de menar har använts bara av en tiondel av alla användare.

Enligt Mashable stängs inställningen definitivt av de närmaste veckorna. Men det är en process som Facebook drog igång redan i december förra året.

För de som inte använt funktionen innebär förändringen ingenting. Men de som velat dölja sig själva kommer att få ett meddelande om att de numera är sökbara.

"Bästa sättet är att välja publik på varje enskild post"

Beskedet gör så att alla som har Facebook (utom minderåriga och de personer du eventuellt blockat) kan hitta din profil. Det innebär dock inte att de kan komma åt innehåll på den.

"Det bästa sättet att kontrollera vad människor kan hitta om dig är att välja publik på varje enskild post du delar", skriver Facebook i ett blogginlägg.

Går att granska alla inlägg

Detta görs genom att välja mellan exempelvis "vänner" eller "offentligt" i samband med att man lägger upp en länk eller en bild. Det går även att välja bort enskilda personer bland vännerna.

För gammalt innehåll kan man gå in på sekretessinställningar och sedan välja "granska alla dina saker och inlägg du taggats i". Då kan man statusuppdatering för statusuppdatering välja vilka som ska kunna se vad.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.