Instagram – en galen vapenmarknad

Världens mest vapenglada folk har nu hittat en ny arena för att sälja sina pistoler och gevär: Instagram. Här är den dolda, men förmodligen lagliga, vapenhandeln.


Därför är det lagligt

Det finns ett känt kryphål i den federala lagstiftningen som tillåter privat försäljning av vapen. Detta skulle lösas i år med "Fix Gun Checks Act" men lagförslaget gick inte igenom i senaten i april. Presidenten Barack Obama kallade det "en skammens dag för Washington".

Instagram är som bekant främst till för att ta festbilder och bilder på mat. Sen används det för andra saker också. Som att sälja vapen.

Där verkar nämligen vem som helst, utan licens, kunna köpa vapen av alla olika slag. Det verkar finnas en dold men gigantisk vapenmarknad på det sociala mediet.

Beställer i kommentarsfältet

I veckan avslöjade Daily Beast att en rad användare lägger upp bilder på vapen och sedan låter andra användare lägga bud eller beställa. I kommentarsfälten pågår budgivningen.

Och problemet är att det trots allt verkar vara helt lagligt. Instagram har nämligen, till skillnad från många andra sajter, inget förbud mot att saluföra vapen.

Detta utnyttjas av användare, främst i USA förstås. I många av landets delstater finns inte några större krav när det är en privatperson som är säljaren.

"Oroliga för allmänhetens säkerhet"

Men det betyder inte att alla tycker att det är en bra idé.

– Vi är definitivt oroliga för allmänhetens säkerhet när det kommer till oreglerad vapenförsäljning online. Framför allt säljarnas förmåga att göra bakgrundskoll, säger Sam Hoover på organisationen Law Center to Prevent Gun Violence till Daily Beast.

Enligt Huffington Post är de hashtags som används vid vapenförsäljningen inte blockerade av Instagram. Det gäller exempelvis #gunsforsale och #gunsfortrade. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Instagram blockerar andra hashtags till synes utan anledning.

Instagram har inte velat kommentera uppgifterna om den dolda vapenmarknaden.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.