Plastikkirurgspel med Barbietema drogs in

"Den här olyckliga tjejen har så mycket övervikt att ingen diet kan hjälpa henne". Så inleddes beskrivningen till ett iPhonespel riktat till barn. Nu har det dragits in – efter en massiv Twitterkampanj.


Beskrivningen

Så här beskrevs det nedplockade spelet i App Store:

"Den här olyckliga tjejen är så överviktig att ingen diet kan hjälpa henne. I vår klinik kan hon gå igenom en operation som kallas fettsugning som gör henne smal och vacker. Vi behöver göra några mindre snitt i problemområden och suga ut extrafettet. Kommer du operera henne, doktorn?"

"Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie".

Det var namnet på ett spel till iPhones och iPads som funnits tillgängligt i App Store. Spelet går ut på att vara plastikkirurg och hjälpa en överviktig ung kvinna att bli smal.

Twitterkampanj

Spelet lanserades förra veckan och riktade sig till barn över nio år. Bland uppgifterna i spelet återfanns att söva tjejen, skära i henne med skalpell och fettsuga hennes "problemområden".

Reaktionerna mot appen har varit starka. Det brittiska kontot @EverydaySexism på Twitter la ut en uppmaning till sina drygt 117 000 följare:

Många passade på att rikta sitt missnöje mot iTunes. Och på tisdagen plockades spelet ned både från App Store. Enligt Mashable är skaparen, som går under namnet "corina rodriguez" i App Store, ännu okänd men ligger bakom ett dussintal appar som alla har att göra med plastikkirurgi.

Liknande spel finns kvar

Samtidigt kampanjade @EverydaySexism mot ett liknande spel i Androids Google Play med namnet "Plastic Surgery". Det plockades också ned, men uppmärksamma twittrare har hittat ett identiskt spel med namnet "Plastic Surgery for Barbara" som finns kvar i App Store:

I beskrivningen till det spelet står det att Barbara "ätit mycket hamburgare och choklad" samt att hon "en gång fick höra att hon är ful".

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!