Varningarna är falska – men det gäller att se upp.
1 av 3
Varningarna är falska – men det gäller att se upp. - Foto: Montage
Cyber Warzones exempel på hur ett Facebookvirus kan se ut.
2 av 3
Cyber Warzones exempel på hur ett Facebookvirus kan se ut. - Foto: Cyberwarzone.com
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
3 av 3
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX

Nej, din "look back"-video får inte din Facebook att hackas

Envisa uppgifter sprids på Facebook om att det är hackare som ligger bakom den nya videofunktionen som lägger ihop dina bästa bilder och uppdateringar. Så är dock inte fallet.


Facebook fyllde tio år

På tioårsdagen av det sociala nätverket passade Nyheter24 på att lista tio punkter som är Facebooks största problem just nu.

"SLUTA lägg upp filmen som fb gjort av era bilder! Det är Folk som hackat sig in och tar över ditt konto!! Om du redan lagt upp filmen gå in o ändra lösenord! 

Dela dela dela dela dela dela"

Den texten har spridits av ett flertal personer på Facebook de senaste dagarna. Varningen är riktad mot de som lagt upp en så kallad "A look back"-video, Facebooks tioårspresent till användarna.

Hackare försöker dra nytta

Men att det egentligen skulle vara hackare och inte Facebook själva som ligger bakom funktionen stämmer helt enkelt inte.

I stället handlar det om hackare som passat på att försöka dra nytta av hajpen. Sajten Cyber Warzone har nämligen tittat närmare på det hela efter att samma virala rykte spreds på Facebook i USA.

Kapar lösenordet

Det hela rör sig om en applikation till Facebook som när någon använder den kapar lösenordet och otillgängliggör kontot för dess rättmätiga användare. Samtidigt skickas en inbjudan om att göra en likadan video ut till alla vänner – och på så sitt sprids det som ett virus på det sociala nätverket.

Nyheter24 har varit i kontakt med en svensk Facebookanvändare som klickat på den felaktiga applikationen och sedan inte kunnat komma in på sitt konto. I stället fick hen ett mejl med information om att någon begärt ett nytt lösenord till Facebook.

Kolla länkadressen och klicka inte på något i onödan

Hur ser man då skillnad på vad som är Facebookvirus och vad som är den riktiga "A look back"-sidan? Det är mycket enkelt. Den officiella sidan ska ha länkadressen facebook.com/lookback. Andra länkar bör undvikas.

På de virusliknande applikationerna (det lär finnas flera) finns det dessutom någon typ av klickbar funktion. Exempelvis "klicka här för att installera" eller något liknande. Den officiella lookbackfunktionen genererar videoklippet direkt utan att man måste klicka på något.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!