Kampanjar mot testikelcancer – med snoppar i sockar

En ny hashtag har tagit över internet – nämligen #cockinasock. Syftet? Att uppmärksamma och samla in pengar till förmån för testikelcancer.


Testikelcancer i Sverige

- I Sverige drabbas 250 - 300 män av testikelcancer varje år
- De drabbade är oftast i åldrarna 20 - 45
- Vanliga symptom är: ena testikeln blir större eller känns ojämn, testikeln känns tyngre, man kan få molande värk i testikeln.
- Testikelcancer kan enkelt upptäckas, det är därför viktigt att undersöka sig själv.

Undersök dig själv:

- Tvåla först in pungen
- Låt pungen vila i ena handen
- Använd den andra handens tumme och pekfinger
- Ta en testikel åt gången och känn igenom den med tummen och pekfingret
- Avsluta med att känna igenom hela pungen.

Källa: Vårdguiden

STORBRITANNIEN. Förra veckan erövrade den uppskattade kampanjen #nomakeupselfie sociala medier. Den startades av 18-åriga Fiona Cunningham i Storbritannien och uppmanade tjejer att ta en bild på sig själva utan smink och i samma veva skänka pengar till välgörenhet, och allra helst till Cancer Research UK. Efter bara en vecka hade initiativet lett till att över åtta miljoner pund – motsvarande ca 85 miljoner kronor – hade skänkts till cancerforskning, skriver Metro UK.

Uppmärksammar testikelcancer

Nu har alltså en ny variant av kampanjen kommit – #cockinasock.

Även detta initiativ har sina rötter i Storbritannien, men har sedan starten även spridit sig till USA, skriver International Business Times.

Instagramflöden svämmar nu över av killar framför speglar, på huvud och i grupp som har iklätt sina penisar i en strumpa och sedan tagit kort på sig själva. 

Detta initiativ går ut på att uppmärksamma testikelcancer och i samma veva samla in pengar till cancerforskning. Testikelcancer drabbar främst unga- och medelåldersmän, men prognosen för att bli botad är god om sjukdomen upptäcks i tid. Det är därför extra viktigt att uppmärksamma sjukdomen, skriver International Business Times

Behåbilder för cancer

Nyheter24 har tidigare skrivit om liknande initiativ, till exempel varianten på NekNomination som döptes om till NipNomination och gick ut på att ta ett kort på sig själv, någon annan eller kanske en katt i behå och i samma veva skänka pengar. 

Se ett urval av #cockinasock-bilderna i bildspelet ovan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.