Lo Silverstjärna är en av de som skrivit om sina upplevelser.
Lo Silverstjärna är en av de som skrivit om sina upplevelser. - Foto: Privat / Montage

"Hoppas att fler tar åt sig av våra berättelser"

Under hashtaggen #queerverklighet har transpersoner och queers vittnat om hur de behandlas i vardagen. – Det känns stärkande men även väldigt sorgligt att det är så många som råkar illa ut utan att någon reagerar, säger Lo Silverstjärna till Nyheter24.


Ord och begrepp

Cis-person: En person vars juridiska kön, biologiska kön, könsidentitet och könsuttryck är linjärt, hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen.'

Transvestit: En person som ibland eller alltid, helt eller delvis, iklär sig eller använder sig av ett annat köns kläder och/eller andra attribut.

Transsexuell: En person som upplever sig vara av annat kön än det juridiska kön en tilldelades vid födseln och som har en vilja att förändra kroppen helt eller delvis med exempelvis kirurgi eller hormonbehandling.

Queer: Ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet och/eller sin sexualitet som queer. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera/definiera sig.

Källa: RFSL.

"Jag kan inte gå in på "killtoaletter" för där blir jag nedslagen och kan ej gå på "tjejtoaletter" där jag blir utkastad".

Det är ett av de inlägg som Lo Silverstjärna skrivit på Twitter det senaste dygnet. Hen är en av de som berättat om sina upplevelser under hashtaggen #queerverklighet, som drogs igång på onsdagen.

– Det som har skrivits under taggen är upplevelser som transpersoner och även några queers råkar ut för i vardagen. Allt från hemmiljön till transvården, till random personer på stan som kommenterat ens könsuttryck som inte motsvarar deras syn på hur ens könsuttryck ska vara, säger Lo till Nyheter24.

Hur känns det att läsa det som skrivits?

– Stärkande men även väldigt sorgligt att det är så många som råkar illa ut utan att någon reagerar. Det är även otroligt skönt att veta att en inte är själv i sina upplevelser samt att en inte är en tönt som mår dåligt över små saker som för en själv betyder enormt mycket.

Hoppas att fler ska lyssna

Den som startade allt var dock personen bakom Twitterkontot och bloggen Diqueersity. Men snabbt fick taggen uppmärksamhet och många har tipsat sina följare om att läsa de inlägg som skrivits.

– Jag startade taggen för att jag kände att jag ville synliggöra det förtryck jag ingår i och samtidigt hitta gemenskapen. Jag behövde stöd och jag visste ju att det finns ett sådant behov bland transpersoner, säger hen bakom kontot och fortsätter:

– Trots att jag är med i flera separatistiska grupper på Facebook, så ville jag få veta mer om queer- och transpersoners vardag och erfarenheter, känna att jag inte är ensam och få flera att känna samma sak. Jag behövde hitta styrkan som jag vet kommer fram bara vi får chansen. Att få dela med oss av vår verklighet, vår verklighet som förtryckt grupp ger oss också gemenskap - och andra kunskap när det sker öppet på nätet eller i sociala medier.

"Ofta felrepresenterade eller ett skämt"

Diqueersity menar att människor i allmänhet inte ser transpersoner och queers i samhället.

– Vi är inte en del av de allmänna rummen, vi syns inte i media och gör vi det är vi ofta felrepresenterade eller ett skämt. Vår rätt att få existera och våra kroppar tas friheten att vara en ständig debatt, av människor som inte har med oss att göra från början, av människor som är rädda. För vad?, säger hen.

Lo Silverstjärna menar att intiativ som det här behövs för att visa en verklighet långtifrån alla ser eller upplever. Hen hoppas att fler och fler ska lyssna.

– Jag hoppas innerligt att taggen kommer leda till att fler tar åt sig av våra berättelser för att lära sig. Så att färre blir skadade. Men även att vissa lär sig av den kritik cisfeminismen fått där och ser utanför bilden av att kön bara är penis eller vagina samt att det inte per automatik ger visa priviliegier. Det kan vara helt tvärtom.

"Hoppas det leder till att självmordsstatistiken minskar"

Initiativtagaren själv hoppas att det här kan leda till något mycket större.

–  Jag hoppas att det ska leda till att fler får upp ögonen som inte haft det tidigare, att fler börjar förstå att det de säger och gör kan skada någon i ens närhet. Jag hoppas att det leder till att självmordsstatistiken minskar bland transpersoner, att diskrimineringen minskar, att detta ger kunskap och så vidare. Detta är bara en liten del i en mycket större kamp för mänskliga rättigheter, säger Diqueersity.

Här är några av de inlägg som skrivits under #queerverklighet:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!