Nej, Fridolin vill inte ändra den svenska flaggan.
1 av 2
Nej, Fridolin vill inte ändra den svenska flaggan. - Foto: Skärmdump Storkensnyheter
På Sweddit skojar man med de som köpt artikeln.
2 av 2
På Sweddit skojar man med de som köpt artikeln. - Foto: Skärmdump Sweddit

Satirartikel om Fridolin sprids från skämtsajt – raseri i sociala medier

En "nyhet" om att Gustav Fridolin vill ändra utseende på den svenska flaggan sprids i sociala medier, men det hela stämmer givetvis inte.


Sedan ett par dagar cirkulerar en artikel från satirsajten Storkensnyheter.se i sociala medier. "Nyheten", som publicerades den 19 november, gör gällande att utbildningsministern Gustav Fridolin vill byta ut den svenska flaggan för att den "måste reflektera det mångkulturella samhället".

"Den nya flaggan kommer att ha influenser från Islam och den Afrikanska färgpaletten, men kommer behålla själva stommen. Hissandet av den Gamla Svenska flaggan kommer att resultera i tio dagsböter efter det att den nya flaggan lanseras." står det bland annat i artikeln i vilken Fridolin även "citeras".

Bildkälla: Skärmdump Storkensnyheter

Tar det för sant

Storkensnyheter utger sig inte själva för att vara satiriska, men sett till innehållet är det uppenbart. Sajten har tidigare "viralgranskats" av tidningen Metro, efter en artikel om att Gudrun Schyman vill förbjuda skägg.

Trots att den absoluta majoriteten som uppmärksammat artikeln inser att den är uppdiktad är det ändå hundratals människor som med upprörd ton delar den i sociala medier. 

Många av dessa verkar trots det absurda innehållet ta artikeln för sann. Bland andra har Facebooksidan "Sverigedemokraterna 2018", som har över 6 500 likes spridit artikeln. 

Här följer ytterligare några av de många upprörda delningarna.


Även personer på delningsforumet Sweddit har noterat att artikeln sprids.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat en rad falska historier som sprids via Facebook och andra sociala medier. Ofta rör det sig om människor med en egen agenda men i vissa fall, som detta, handlar det om att den uppenbara satiren inte nått fram till alla.

Här kan du läsa om några tillfällen, och hur du undviker att låta dig luras:

På Facebook är källkritiken död 

"Varför vägrar folk på Facebook att lära sig?" 

7 saker du som använder internet måste känna till 

Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil" 

Nyheter24 har sökt Gustav Fridolin för en kommentar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du tillräckligt kritisk i sociala medier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.