Datorn känner dig bättre än du tror...
1 av 3
Datorn känner dig bättre än du tror... - Foto: Ap
...kanske bättre än dina egna vänner.
2 av 3
...kanske bättre än dina egna vänner. - Foto: NTB scanpix
Så var försiktig med vad du ger tummen upp på Facebook, Bill.
3 av 3
Så var försiktig med vad du ger tummen upp på Facebook, Bill. - Foto: AP

Datorn kan lära känna dig bättre än familjemedlemmar

Brukar du gilla saker på Facebook? Då kan ett datorprogram lista ut din personlighet.


Så många likes behövde datorn för att gissa rätt

Maka/make: 300 stycken

Familjemedlemmar: 150 stycken

Rumskamrat: 70 stycken

Vän: 70 stycken

Kollega: 10 stycken

Forskare på Psychometrics Centre vid Cambridge har skapat ett datorprogram som i en studie har visat sig kunnat lista ut din personlighet. Det kan skapa problem för Facebook-användare.

– Facebook skulle kunna erbjuda datan till arbetsgivare och andra som vill veta mer om en person, säger Daniel Gillblad, dataanalytiker och forskningsledare vid forskningsinstitutet SICS i Kista. Redan nu har man sett historier om folk som sorterats bort från jobbintervjuer för att de syns på bilder där de varit fulla och festat. Det här är ett signifikant nästa steg om det sker i stor skala, säger han till SVT Nyheter

Så gick studien till

86 000 personer fick svara på hundra frågor om sig själva. Svaren bedömdes enligt den så kallade femfaktorteorin – ett välbeprövat personlighetstest som utgår ifrån hur öppen, samvetsgrann, extrovert, empatisk och neurotisk någon är. Ett datorprogram jämförde sedan detta med vad personerna hade gillat på Facebook. Gilla-markeringarna kategoriserades även dem efter femfaktorteorin. Gillade någon "Salvador Dali" eller "meditation" gav datorn personen ett högre värde på skalan som bedömde "öppenhet", till exempel. 

Allt fler gillar mer på Facebook

Datorns resultat jämfördes efter detta med samma typ av bedömningar som testpersonernas anhöriga hade gjort. Resultatet var otroligt – med tillräckligt många likes kunde datorn gissa rätt personligheter, ibland bättre än anhöriga. För att datorn skulle slå en arbetskamrat krävdes bara 10 likes, vilket inte är speciellt mycket med tanke på att den genomsnittlige Facebook-användaren har gillat 270 saker. Och antalet likes bara ökar.

Forskarna som ligger bakom projektet hoppas att ”konsumenter, utvecklare och policy-makare tacklar utmaningarna genom att stödja lagar och teknologier som skyddar privatlivet, och ger användare full kontroll över sina digitala fotspår”. Daniel Gillblad tror att privatpersoner på sikt kan komma att lära sig att "uttrycka sig" i likes, för att framstå som mer attraktiva. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du datorn känner dig bättre än din familj?
Tack för din röst!