Falska nyheter sprids ofta på Facebook.
1 av 2
Falska nyheter sprids ofta på Facebook.
Falska nyheter av satirkaraktär är fortfarande okej.
2 av 2
Falska nyheter av satirkaraktär är fortfarande okej. - Foto: Skärmdump The Onion.

3 punkter som förklarar hur Facebook ska stoppa fejkade nyheter

Har du märkt att det ibland dyker upp falska nyheter ditt nyhetsflöde på sociala medier? Det har Facebook också märkt, nu vill de minska spridningen.


1. Facebook har märkt att när någon delar en bluffartikel så kommenterar folk ofta på inlägget för att göra personen som postat länken uppmärksam på att ”nyheten" inte stämmer. Det leder inte sällan till att personen raderar inlägget. Därför introduceras en ny funktion för Facebook-användare: att rapportera ett inlägg som ”falsk nyhetsartikel”. 


Bildkälla: Facebook

2. När ett inlägg med en länk rapporteras som en falsk nyhet många gånger, eller om många väljer att radera inlägg med samma länk kommer Facebook att lägga märke till detta. Sådana inlägg kommer inte att synas lika mycket i andras nyhetsflöden och dessutom märkas med en varning som informerar om att många har rapporterat länken som falsk. 


Bildkälla: Facebook

3. Men, såvida du inte har ovanan att sprida osanna nyheter på Facebook så kommer du inte att påverkas av ändringen. Fejkade nyheter som helt uppenbart är satir eller ska vara roliga anmäls sällan, så sådana kan du fortsätta att sprida.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!