Gruppen får vara kvar, trots massanmälningar.
Gruppen får vara kvar, trots massanmälningar. - Foto: tt bild/facebook

"N-ordet" inte rasism enligt Facebook

Facebook vägrar stänga ner gruppen som kallas "Negerbollens dag 11 maj", trots att många anmält.


Ett event på Facebook, med namnet "Negerbollens dag 11 maj", har upprört många på nätet. Eventet, som just nu har strax över 31 000 användare som uppger att de ska delta, har anmälts ett flertal gånger, utan att Facebook tagit ner gruppen.

"Anmäler gång på gång, den är inte borta än, men vi får fortsätta anmäla!", skriver en Facebook-användare. Och bilden är att det är fler personer som anmält gruppen många gånger. 

Gruppens kommentarsfält är en kavalkad i personer som tävlar i att använda n-ordet flest gånger i en mening, och som också anser att det är en grundpelare i yttrandefriheten att få skriva saker som bevisligen kränker andra. 

"boll av utländsk härkomst...... eller boll med integrations-svårigheter??"

"tänk att raser döps efter något som är så jäkla gott.."

"Sluta ät vita såser för det kränker oss svenskar."

"Vi kallar den för invandrare med mjäll"

Inte sällan blir det hätsk stämning i gruppen som följs av personangrepp och rent rasistiska uttalanden. 

"Komplex avvägning"

I Sverige är det pr-byrån Jung Relations som sköter presskontakterna åt Facebook. Men det verkar inte vara lätt för Jung att ta reda på varför Facebook inte anser att n-ordet kan uppfattas som kränkande och rasistiskt. 

Nyheter24 har vid upprepade tillfällen försökt få svar av Facebook, och höra om de anser att n-ordet är rasistiskt. 

"Som nämnt nedan så är Facebook en plattform som står för öppen debatt mellan människor, det är alltid en komplex avvägning från Facebooks sida om något ska tas ner", skriver Mandarva Stenborg på Jung Relations i ett mejl till Nyheter24, och hänvisar sedan till Facebooks gemenskapsregler, där man bland annat kan läsa följande:

"Facebook tillåter inte hatiskt innehåll, men skiljer mellan seriöst och humoristiskt innehåll. Vi uppmuntrar ifrågasättande av idéer, institutioner, händelser och metoder, men vi tillåter inte att enskilda personer eller grupper kränker andra personer utifrån etnicitet, nationellt ursprung, religion, kön, sexuell läggning, handikapp eller sjukdom."

Facebook tillåter alltså inte att man attackerar individer eller grupper baserat på ras eller etnicitet, men att man skiljer på hat och humor. Facebook verkar alltså tycka att n-bollen, och i förlängningen n-ordet, tillhör det sistnämnda. 

Stenborg skriver också till Nyheter24 att hon inte vet exakt hur sidan är bedömd, och att Facebook sällan uttalar sig om "specifika case". 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Klart uppåt på Asienbörser

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern döms till sju års fängelse efter att polisen hittat en stor mängd narkotika och vapen i hans lägenhet i Norrköping i höstas, rapporterar P4 Östergötland.

Biden lovar Ukraina vapen i veckan

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden lovar mer vapen till Ukraina redan denna vecka. Beskedet kommer sedan senaten i USA:s kongress som väntat sagt ja till ett stödpaket till Ukraina på nära 61 miljarder dollar, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Rysk robotattack mot Charkiv

2 timmar sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

3 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.