Rätt fett va?
1 av 7
Rätt fett va? - Foto: TT
2 av 7
- Foto: TT
3 av 7
- Foto: TT
4 av 7
- Foto: TT
5 av 7
- Foto: TT
6 av 7
- Foto: TT
7 av 7
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

7 saker du inte visste om att vara i rymden

Vad är det egentligen som händer i rymden? Tur att det finns folk som varit där uppe som gärna delar med sig av sina erfarenheter.


1. Du känner dig som en superhjälte

Astronauten Chris Hadfield har sagt att det bästa med att vara i rymden är att bara flyta omkring inne på rymdstationen.

– Vi tar till och med bilder där vi poserar som Superman, skrev han under en AMA.

Bild: TT

2. Den bästa maten är en räkcocktail

Det slog redan den gamle månfararen Buzz Aldrin fast som skrev att de var "väldigt, väldigt goda". Även den mer sentida astronauten Jeff Hoffman håller med honom och skriver att han åt det innan varje måltid.

Bild: TT

3. Att nysa i rymddräkten blir riktigt stökigt

Hadfield skriver i en av sina AMA:s om hur det lätt blir grisigt om man blir "sugen" på att nysa med rymddräkten på. Det är nämligen svinviktigt att inte nysa ut på visiret förutsatt att du vill se något alls. I stället får du rikta det neråt, vilket leder till ett snuskigt bröstparti.

Bild: TT

4. Du blir längre av att hänga i rymden

Ingen tyngdlag – inga problem. Fast inte alls. Faktum är att det påverkar dig så att du blir längre. Hoffman skriver att han blev fem centimeter längre under sin tid i rymden, något som leder till ryggont för många astronauter. Trist nog för den som vill bli längre försvinner den extra längden kvickt när astronauten återvänder till jorden.

Bild: TT

5. Svett har ingenstans att ta vägen i rymden

Astronauten Mike Hopkins skriver att svett helt enkelt fastnar på kroppen, gärna i vad man föreställer sig vara rätt otrevliga små pölar. Och om man rör sig snabbt flyger stora mängder svett av och landar på väggarna vilket innebär att ett ständigt tvättande är nödvändigt.

Bild: TT

6. Sex i rymden är antagligen inga problem

Rent fysiskt alltså. Ron Garan fick frågan om han haft en erektion i rymden och svarade, diplomatiskt nog, att han inte kände till något som kunde hända med kroppen på jorden som inte kunde hända i rymden. Däremot påpekar Hadfield att det nog vore en dålig idé – eftersom att ingenting får förändra det som händer med teamet som faktiskt är där uppe, framförallt inte psykiskt. 1992 kan vara den första gång två personer hade sex i rymden då det rapporterades att Jan Davis och Mark Lee, två austronauter som åkte med rymdfärjan Endeavor, i hemlighet hade gått och gift sig nio månader innan avfärd.

Bild: TT

7. Rymdpromenader är awesome

Det kanske inte ens behöver slås fast. Men det är ju lika bra att göra det ändå. Både Hopkis och Hadfield säger att det är typ är det bästa man kan göra. Och det är ju rätt lätt att tro på.

Bild: TT

Det är VOX som gjort grundjobbet med att sätta ihop alla coola berättelser som astronauter skrivit om under sina AMA:s.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.