Swefilmer är tillbaka.
1 av 4
Swefilmer är tillbaka. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT
Stängde ner för en månad sen.
2 av 4
Stängde ner för en månad sen. - Foto: VILHELM STOKSTAD / Vilhelm Stokstad/TT
Många filmskapare har velat skjuta ner streamingsajterna.
3 av 4
Många filmskapare har velat skjuta ner streamingsajterna. - Foto: Swefilmer.com
Den nya ser designmässigt ut som den gamla. På bilden är gamla Swefilmer.com
4 av 4
Den nya ser designmässigt ut som den gamla. På bilden är gamla Swefilmer.com - Foto: Swefilmer.com

Därför blir nya Swefilmer svårstoppat

Swefilmer har återuppstått – och polisen har svårt att göra något åt det.


Swefilmer stängdes ner och personerna som misstänks ligga bakom utreds av polisen. Men samtidigt har sidan nu återuppstått med ett snarlikt utseende och under en ny domän.

Något som rättsväsendet har svårt att förhindra.

– Nej, det måste komma in en anmälan till oss först i sådana fall, säger Paul Pintér, nationell samordnare i immaterialrättsliga brott hos polisen, till Nyheter24.

Ni jobbar inte utåtriktat på det sättet?

– Det kan vi inte när det gäller immaterialrättsliga brott överhuvudtaget, det krävs en målsägarangivelse.

Så det skulle i princip betyda ett av filmbolagen?

– Ja, exakt. Det är en av nackdelarna med den här lagstiftningen, att det är målsägarangivelse som gäller så att polisen kan inte arbeta proaktivt utan vi arbetar i sådana fall reaktivt om det kommer in en anmälan sen.

Bild: TT

Samtidigt fortsätter utredningen kring det "gamla" Swefilmer-målet där en person är häktad i sin frånvaro, och just nu håller datorerna från tillslaget som gjordes söder om Göteborg i somras på att analyseras.

– Det kommer att dröja ett par månader till, får se hur lång tid det tar. Man försöker också just nu säkra 13 miljoner, som utredningen har visat att sajten tjänat på annonser, säger Fredrik Ingblad, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren, till Nyheter24.

Bild: Skärmdump

Han menar att den utredningen inte påverkas av att det kommer en ny sajt.

– Men om det är en liknande olovlig sajt, och om den är uppbyggd på samma sätt och man lägger upp filmer utan rättighetsinnehavarnas tillstånd då är det också en brottslig sajt, säger Ingblad till Nyheter24.

Däremot är det högst oklart om det finns något samband mellan de olika illegala streamingsajterna.

– Det kan man inte ens fundera på utan det är en ny sajt som är uppe och kommer det in en ny anmälan så får vi utreda den i så fall, säger Paul Pintér till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.