Nej det här är inte någon som håller i en IS-flagga.
Nej det här är inte någon som håller i en IS-flagga.

3 saker du måste tänka på innan du delar bilder på Facebook

Tänk till innan du delar, tänk!


Det är många som är lite för ivriga att dela bilder. Det märks speciellt i dessa tider då det sprids bilder på flyktingar där det huvudsakliga syftet är att sprida rasistisk propaganda.

Bildkälla

Ett exempel på en sådan bild är bilden som sägs visa en flykting från den aktuella flyktingkrisen som går till attack mot en grupp poliser med en IS-flagga. Vilket såklart inte stämmer. Som Nyheter24 upplyste om tidigare är bilden tagen år 2012 under en demonstration och personen på bilden håller inte i en IS-flagga.

Bildkälla: Independent

Eller den här bilden som BBC har granskat. Det är inte en tidigare IS-krigare på bilden – mannen på bilden heter Laith Al Saleh. Och han är tidigare befälhavare för Free Syrian Army som försökte störta Assads regim samtidigt som de slogs mot IS.

Bildkälla: Faksimil Facebook

För att du, dina vänner eller din familj inte ska bli dem som delar bilder som inte visar sanningen kommer här tre saker att göra innan du trycker på dela-knappen:

1. Högerklicka på bilden som du känner att du vill dela

2. Klicka "Sök på Google efter den här bilden" eller "Search Google for this image"

3. Kolla igenom flödet och du kommer snart se bildens ursprung

När du väl känner till bildens ursprung vet du om bilden visar upp det den sägs göra eller inte och du slipper göra bort dig.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Delar du utan tänka dig för?
Tack för din röst!