Isa hörde en röst bakom sig som nästan viskade "... ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?".
1 av 3
Isa hörde en röst bakom sig som nästan viskade "... ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?". - Foto: Facbook/TT
Hon ville kunna ta sig till en närstående i en annan stad.
2 av 3
Hon ville kunna ta sig till en närstående i en annan stad. - Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN
Anledningen var att hennes pojkvän hade misshandlat henne under en lång tid. Bilden har inget med händelsen att göra.
3 av 3
Anledningen var att hennes pojkvän hade misshandlat henne under en lång tid. Bilden har inget med händelsen att göra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Isa, 19, lånade ut pengar till en främling – det skulle förändra hennes liv

Isa orkade ta sig tid att lyssna på den förkrossade kvinnan som just flytt från sin pojkvän, som misshandlat henne under lång tid.


I fredags var Isa Falk, 19, på väg hem från ett möte i centrala Göteborg. När Isa väntade på sitt pendeltåg vid centralen hörde hon plötsligt någon som sa "ursäkta, skulle du kunna hjälpa mig?", berättar hon för Nyheter24.

Bakom Isa stod en ung tjej i hennes egen ålder, mellan 20 och 25. Isa berättar att tjejen såg helt förkrossad ut och hade gråtit. Hon frågade om Isa kunde hjälpa henne att betala en tågbiljett till en annan stad för att kunna ta sig till en närstående.

Tjejen hade redan samlat ihop lite pengar, men behövde lite till. Isa, som inte hade något planerat för fredagen, svarde att hon gärna hjälpte henne med pengar till tågbiljetten.

– Vi tog följe till stället där hon skulle köpa sin biljett. Då började hon berätta sin historia. Hon hade precis flytt från sin pojkvän, som misshandlat henne. Hon hade bara stuckit på morgonen. Hennes telefon hade laddat ur och hon var för rädd för att gå hem, eftersom hon trodde han skulle döda henne, berättar Isa för Nyheter24.

Isa frågade om tjejen behövde en kram, sedan satte de sig på en bänk och pratade i en timme. Tjejen öppnade upp mer och mer och bröt ihop i tårar flera gånger under tiden de satt där. Misshandeln hade pågått länge, och relationen såg fortfarande perfekt ut, på utsidan.

– Jag lyssnade på henne, sedan frågade jag vad hon själv skulle sagt till en närstående som berättade samma sak fast för henne. Då sade hon att hon skulle finnas där för den personen och helt enkelt sa allt det hon själv behövde höra. Sedan berättade jag om en närstående till mig som blivit psykiskt misshandlad för att hon skulle känna igen sig, säger Isa.

Innan de skildes åt sa Isa till tjejen att hon var hennes förebild eftersom hon var så stark som vågat fly, hon gav också tjejen sitt nummer och uppmanade henne att höra av sig och berätta hur det gick för henne.

På vägen hem på pendeltåget kände sig Isa så berörd av mötet med den andra tjejen vilket ledde till ett väldigt känslosamt Facebook-inlägg.

Inlägget har i dagsläget gillats av nästan 600 personer och många hyllar Isas insats. Själv vill hon tona ner sin egen betydelse för historien.

– Jag vill inte att budskapet som står i texten ska överskuggas av att folk tror att jag vill visa upp hur "duktig" jag är. Men jag vill att faktiskt att folk ska ta till sig det som står om att vi måste våga se varandra öppet och utan fördomar, avslutar Isa som i framtiden drömmer om att arbeta med människors självkänsla och sprida inspiration och styrka.

Och det tycker i alla fall vi att hon gjort. Läs hela Isas inlägg här nedan.


En annan person som ställt sig upp igen och kämpat på trots motgångar är den här tjejen som inspirerar genom att vara världens bästa surfare, trots att hon bara har en arm.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du hjälpt tjejen med pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.