Är det verkligen möjligt att någon lyckades förutspå allt detta redan i december 2015?
Är det verkligen möjligt att någon lyckades förutspå allt detta redan i december 2015? - Foto: TT BILD / Faksimil Facebook /montage

Så lurade den här killen hela världen att han kunde förutspå framtiden

Ett Facebookinlägg från en vanlig privatperson har blivit viralt efter att personen har förutspått många stora världshändelser.


Ett Facebookinlägg från en helt vanlig privatperson har blivit tokviralt senaste dygnet, med över 163 000 delningar.

Anledningen? Pablo Reyes från Dallas, USA, verkar ha förutspått framtiden till stor del skrämmande klockrent, redan 27:e december 2015.


Enligt hans profetia ska alltså världen ha gått bananas över en död gorilla, Prince och Muhammad Ali skulle gå ur tiden och USA skulle drabbas av den värsta masskjutningen någonsin. Allt detta har ju tyvärr hänt, som ni vet.

Pablo förutspår även att Hillary Clinton vinner presidentvalet 2016 och att Donald Trump kommer att dö. Avslutningsvis skriver han att han inte vill skrämma någon, men att vi bör lägga hans namn på minnet.

Föga förvånande har den här läskiga profetian fått folk att gå i taket fullständigt, det snackas om Pablos Facebookstatus över hela världen.

Problemet är bara att det enda som faktiskt är relevant här är en enda sak: den plågsamt uppenbara bristen på källkritik.

Ett enda litet knapptryck hade kunnat avslöja bluffen direkt. Japp, det är bara att klicka i högra hörnet på statusen och visa redigeringshistoriken.


Här ser vi klart och tydligt hur bluffen gick till. Pablo Reyes backade en bit bakåt i sin egen feed, gick in och ändrade ett befintligt inlägg från den dagen och skrev ihop sin lilla scam som sen fullständigt exploderade i sociala medier.


Ett annat sätt att lura sina följare, är att ta ett befintligt inlägg och sedan ändra publiceringstiden så att den hamnar vid någon annan tidpunkt på din tidslinje.



Vad har vi lärt oss för läxa av den här händelsen? Om något ser för bra ut för att vara sant – då är det helt enkelt förmodligen inte sant.

Här kan du läsa om 5 misstag du borde undvika innan du delar artiklar. Och här kan du läsa uppföljningsartikeln som visar exakt hur pinsamt dålig koll folk faktiskt har när de läser en artikel om just källkritik.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visste du det här?
Tack för din röst!