Game of Thrones med Jon Snow på Gorillavid
Vad säger lagen om streaming? - Foto: Faksimil gorillavid / HBO / TT / Emojipedia (montage simon lundberg)

Är streaming olagligt? Så funkar det enligt lagen

Har frågeställningen "bryter jag mot lagen om jag streamar" dykt upp i huvudet? Du är inte ensam. Nyheter24 reder ut hur lagligt det är att streama tv-serier – och då pratar vi inte om abonnemang via Netflix eller HBO.


Du sitter framför din datorskärm och vill se senaste avsnittet av låt oss säga Game of Thrones på en sida som tillgängliggör gratis streaming. Då ploppar en frågeställning upp i huvudet: "Är det här verkligen lagligt – och kan jag råka illa ut?".

Svaret är egentligen både ja och nej. Att titta på streaming är i sig inte olagligt utan finns i en så kallad "juridisk gråzon". De som bryter mot lagen är de som har lagt ut materialet för andra att se. 

– Det är egentligen inte klargjort om det är olovligt eller inte att titta på streaming. Det kan nog ingen svara på till hundra procent. Våra utredningar fokuserar på de som bedriver olovliga streamingsajter, säger
Paul Pintér, nationell samordnare immaterialrättsliga brott för polisen, till Nyheter24.

I augusti åtalades bland annat personerna bakom sajten Dreamfilm. Och trenden verkar hålla i sig – här kan du läsa om Pirate Bay's planer om att sadla om till streaming-sajt.

Att streama film och serier går inte att likställa med att ladda ned någonting via exempelvis en bittorrentklient, men här är det också viktigt att ha koll. En klient som heter Popcorn Time streamar, men använder också bittorrentklient och då spelar du också ut när du tittar – vilket är olagligt.

Det gäller här alltså att skilja på tekniken och hur den används. Det är å ena sidan inte totalt tillåtet och å andra sidan inte helt otillåtet. Förvirrad? Det är inte fullt så enkelt i nuläget. På det stora hela säger lagen att distribution av upphovsrättsmaterial inte är lagligt om det görs utan tillstånd.

Men just nu förs en het debatt i Europa. 2014 bestämde EU-domstolen att internetleverantörer har ett ansvar att stoppa tillgången till piratsajter som erbjuder till exempel streaming av illegalt material, oavsett var i världen dessa sajter än må vara baserade. Men hur ser det ut i Sverige?

– Det är inte riktigt tillbörligt för oss då vi fortfarande letar efter de som ligger bakom de här sajterna. Lagen är också teknikneutral vilket ska kunna applicera på allt. Just nu vet jag inte om det kommer bli en ändring, men det är inte omöjligt.

Att tänka på är att många som lägger ut filer på så kallade streamingsajter genererar inkomst för de som äger sidorna. Du kan speciellt se det via alla tusen annonser som finns på sidan. Och då går inte ett öre till den som skapat serien eller filmen.

Men vad häller proxy och att byta sin ip-adress för att titta på exklusivt amerikansk laglig streaming, kanske du undrar nu? Jo, exakt samma sak. Det är en gråzon, med en brasklapp att det kan vara civilrättsligt olagligt.

Det finns ju nu också fler nya möjligheter att streama, exempelvis med Facebook Live och Periscope. Din kompis kanske streamade hela den senaste Justin Bieber-konserten. Är det lagligt?

TT

– Du tillgängliggör ju en sändning som du inte har rätt till och då begår den som sänder ett upphovsrättsbrott. Om den inte gör reklam för det är det givetvis svårt att upptäcka, men om det skulle bli stort. Det är också därför du inte får filma på bio exempelvis, säger Paul Pintér.

Lagarna kanske inte helt följer med teknikutvecklingen. Men samtidigt finns det en teknikneutral lag som ska anpassas på allt. Nu finns ju också laglig streaming via exempelvis Netflix och Spotify då personen bakom materialet får lite betalt i alla fall.

Vill du lära dig mer om upphovsrättsliga brott? Besök den här guiden. Vill du däremot läsa mer om personer som minst sagt är tveksamma till upphovsrättslagen – läs den här debattartikeln. Det är upp till dig att välja.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du streama serier gratis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.