Många använder alldeles för enkla lösenord.
1 av 3
Många använder alldeles för enkla lösenord. - Foto: Pixabay / TT
Som kan innebära att det är enkelt att få sitt konto hackat.
2 av 3
Som kan innebära att det är enkelt att få sitt konto hackat. - Foto: Pixabay
Och det vill väl ingen?
3 av 3
Och det vill väl ingen? - Foto: Pixabay

Har du något av dessa 10 lösenord? Då är det dags att byta

Det här är de vanligaste lösenorden som på riktigt hittades i en populär mailklients databas.


Nu när nästan allt finns tillgängligt på internet kan man tycka att ens val av lösenord borde vara liter mer personligt och svårare att gissa för folk som vill hacka sig in på ditt konto.

Det finns också så mycket fel man kan göra på nätet som kan leda till en kapad identitet – bland annat det här.

Pixabay

En ny undersökning visar att så kallade "lätta" lösenord är alldeles för vanliga. Och det är faktiskt ett hot mot allas säkerhet på internet. Det verkar heller inte ändra på sig trots alla varningar – se bara hur listan såg ut för drygt ett år sen.

En expert vid Lancaster University, Dr Jeff Yan, menar att det här leder till att det är så oerhört enkelt för ditt konto att bli hackat. Han menar att det går att likna med "att gå mot rött ljus" och att alla måste lära sig att 123456 är ett dumt lösenord.

De tio vanligaste lösenorden som kom fram efter att någon hackat sig in i Yahoos mailserver visar sig vara extremt enkla lösenord:

1. 123456
2. password
3. welcome
4. ninja
5. abc123
6. 123456789
7. 12345678
8. sunshine
9. princess
10. qwerty

Det gick också att se ett tema i hur personer väljer lösenord. Många väljer datum eller namn på någon i familjen. Inte heller det är ett smart drag.

Forskarna från Lancaster tillsammans med personer från två kinesiska universitet skapade algoritmer för att gissa lösenord. Algoritmen lyckades gissa rätt på 73 procent av vanliga användares konton, skriver Daily Mail.

Du kanske tycker att just du har ett supersmart lösenord – men även de svåra lösenorden knäcktes många gånger på 100 gissningar.

Här är några korta råd från Internetstiftelsen i Sverige.

"Tillräckligt säkert innebär i det här fallet lösenord som är 9-14 tecken långa och innehåller både små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken. Ett längre lösenord är bättre, och ett mycket längre lösenord är mycket bättre. Varje tecken ökar säkerheten flerfaldigt."

Läs också om Saga vars identitet blev kapad och användes för att sälja sex. Eller se hur många kapade identitet som finns till salu på internet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett smart och klurigt lösenord?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.